Skräckhajen jagas – med svensk karta

NYHETER

Guvernören: Det kan ta två tre dagar att hitta hajen

Foto: söker I går letade nästan 150 frivilliga dykare efter hajen som sprider skräck i det egyptiska dykarparadiset Sharm el-Sheikh. 25 fartyg sökte igenom hela kustresam. Dykarna undervattensfilmade bland annat i den vik där en tysk kvinna bets ihjäl i söndags.

SHARM EL-SHEIKH. Jakten på dödshajen i Sharm el-Sheikh är i full gång.

I går letade nästan 150 dykare. En svensk undervattenskarta ska användas i sökandet.

– Alla är bestörta, säger svenske dykaren Niklas Funk, som deltog i jakten.

Foto: Niklas Funk.

Efter söndagens hajattack råder bad- och snorkelförbud i egyptiska dykarparadiset Sharm el-Sheikh. Turister solar på stränderna, men går inte ner i vattnet.

Fartyg sökte i går av viken där hajen bet ihjäl en tysk kvinna i 70-årsåldern. 25 båtar med ett 150-tal frivilliga dykare filmade och fotograferade under vattnet längs hela kustremsan.

”En svår uppgift”

– Vi letar efter vissa speciella saker. Haj förstås, men även andra sorters fiskar och vi kontrollerar temperaturen, säger svenske Niklas Funk, som driver ett dyk- och snorkelföretag i Sharm el-Sheikh.

Han är mycket förvånad över den senaste veckans brutala ­attacker och har aldrig sett något liknande under sina 15 år i området.

– Det är första gången det händer något sådant, alla är bestörta. Jag hoppas att de får tag på hajen, men det är en svår uppgift, säger han.

Svenska sjömätningsföretaget MMT, vars fartyg är i Sharm el-Sheikh för ett annat projekt, har gjort en undervattenskarta över området där hajen söks. En 3D-bild som bland annat visar djup och konturer och är användbar för att spåra hajen.

– Vi fick frågan och gick ut ­direkt. Vi gör det helt ideellt, säger Joakim Holmlund, projektledare ombord.

En grupp amerikanska haj­experter är nu på väg till Sharm el-Sheikh för att bistå i jakten.

Guvernören för södra Sinai, Mohammed Abdel Fadil Shosha är hoppfull.

Hajen lockar turister

– Vi räknar med att det tar två, tre dagar att hitta hajen. Vi behöver inte döda den, vi kommer att hantera den enligt lagen, säger han.

Hajarna skrämmer inte bara bort turister – utan lockar också hit dem. I dag öppnas delar av Sharm el-Sheikh för nöjesdykning igen.

– Vi har fått massor av nybokningar, folk som vill komma hit och dyka för att se haj, säger Niklas Funk.