Polis dömd – körde bil med 2,6 promille

avMikael Hellmyrs

NYHETER

Polisen får behålla sitt arbete

Polismannen drack starksprit och satte sig sedan i bilen.

Han missade garaget – och hamnade i diket med 2,62 promille alkohol i blodet.

Nu döms 54- åringen för grovt rattfylleri.

En 54-årig polisman, anställd vid en station i norra Stockholm, har dömts till skyddstillsyn för grovt rattfylleri av Attunda tingsrätt. Mannen ska även genomgå behandling för alkoholproblem.

Hamnade i diket

I förhör har polisen uppget att han hade parkerat sin Peugot på en betalparkering i Uppland Väsby och att han sedan gick hem och drack starksprit, totalt 70 centiliter. När polisen senare samma dag skulle flytta bilen från besöksparkeringen till ett garage 50 meter bort gjorde han en u-sväng. Men under manövern förlorade polisen herraväldet över bilen och hamnade istället i ett dike och kunde inte komma upp.

”Inga kommentarer”

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille – polismannen hade 2,62 promille alkohol i blodet. Normalstraffet för grovt rattfylleri är fängelse upp till ett år. Men tingsrätten fastslår att mannen tagit tag i sina alkoholproblem. Han har bland annat genomgått ett 12-stegsprogram och installerat alkolås i sin bil. Mannen får behålla arbetet och har nu fått tillbaka körkoret. Till en början fick han inte hålla i utredningar eller förhör. Den 54-åriga polisen vill inte prata om händelsen.

– Jag är ute och arbetar just nu. Jag har inga kommentarer alls, det får stanna så, säger 54-åringen till Aftonbladet.se.