Värvade på fritidsgård

NYHETER

Ungdomsledaren i Rinkeby rekryterade åt terrororganisation

Foto: fruktade Medlemmar i terrororganisationen Al-Shabab utför militär träning i Mogadishu, Somalia.

31-åringen var en uppskattad ungdomsledare i Rinkeby.

Hans uppdrag – att stötta tonåringar.

Men i stället övertalade han dem att bli terrorister.

Foto: Fuad Shangole är ledare för somaliska Al-Shabab.

Den somaliska terrororganisationen Al-Shabab är fruktad för sina grymma dåd och avskydd över hela världen.

I ledningen finns flera svenska medborgare.

Dess ledare, Fuad Shangole, levde i Sverige under tolv år och var imam i moskén i Rinkeby. De som kände honom under hans år i Sverige minns honom som en god människa.

– Han brukade spela fotboll och var en god person. Jag undrar vad det var som hände, säger Yassin Mahi Mallin från Katrineholm.

Terroriststämplad

Han lärde känna Fuad Mohamed Khalaf – som Fuad Shangole då kallade sig – under mitten av 1990-talet.

I dag är Shangole terroriststämplad av FN:s säkerhetsråd och sägs ligga bakom flera bilbomber och attacker mot etiopiska baser. Han ska också ha gett ordern som ledde till att en 13-årig flicka i Somalia stenades till döds för att hon inte bar heltäckande kläder.

Avslöjad och portad

En av Shangoles vänner i Al-Shabab är en 31-årig svensk medborgare som bott länge i Sverige. Under 2007 arbetade han som frivillig på ungdomsgården Kreativhuset i Rinkeby.

Där var 31-åringen till en början en uppskattad medarbetare. Men med tiden avslöjades han med att propagera våldsbejakande islamistiska åsikter. Han portades från ungdomsgården men fortsatte sitt rekryteringsarbete bland Rinkebys ungdomar.

I slutet på 2008 lämnade han Sverige och åkte till Somalia. Där har 31-åringen nu blivit något av en koordinator för svenskar som vill resa till Somalia och strida.

I avlyssnade telefonsamtal kallar han sig i dag för ”Amir Almuhajirin” – ”de utländska krigarnas ledare”.

De avlyssnade telefonsamtalen var åklagaren Agneta Hilding Qvarnströms starkaste bevis i en rättegång i Göteborg där två unga män nyligen dömdes för stämpling till terroristbrott. I domen fastslås att de två männen planerat självmordsattentat.

Tyst stöd

I New York tidigare i våras åtalades en annan svensk för misstänkt inblandning i Al-Shabab, en 35-årig man som misstänks ha rest till Somalia och försett terrororganisationen med pengar och vapen.

Han ska enligt det amerikanska åtalet ha rest till landet för att genomgå träning i Al-Shababs läger.

Den brutala terrororganisationen har även stöd bland somalier i Stockholm och människor som kritiserat terroristerna i ledning har råkat ut för hot.

– Ungefär 30-40 procent av somalierna i Stockholm stödjer Al-Shabab. Förut skedde det helt öppet och med offentliga pengainsamlingar. Nu är det ingen som erkänner att de stödjer organisationen, säger en källa med insyn.