100-åring fälls av tingsrätten, slipper straff

avTT

Foto: Henrik Montgomery
En 100-åring från Halland döms av Varbergs tingsrätt för bokföringsbrott. Men han slipper straff då tingsrätten anser det vore ”stötande” att straffa en så gammal man. Arkivbild.

En 100-åring från Halland döms av Varbergs tingsrätt för bokföringsbrott. Men han slipper straff då tingsrätten anser det vore stötande att straffa en så gammal man, skriver Kungsbacka-Posten.

Varbergs tingsrätt anser att straffvärdet för hans brott är fängelse i en månad, eller en villkorlig dom. Men konstaterar att döma mannen till villkorlig dom ”framstår emellertid som uppenbart stötande för rättskänslan”. På grund av sin höga ålder och sviktande hälsa slipper han helt påföljd.

Bolaget det handlar om omsatte ett par miljoner kronor. Det drevs av en kvinna i 50-årsåldern men mannen i 100-årsåldern var den som stod på alla papper. Kvinnan hade näringsförbud och tingsrätten anser det bevisat att bolagsbildningen varit ett skenarrangemang för att kringgå näringsförbudet.

När årsredovisningen skulle göras fanns inget att bokföra, enligt revisorn. Tingsrätten säger att 100-åringen borde ha haft bättre kontroll över affärsverksamheten, så han döms för bokföringsbrott. Kvinnan slipper fängelse, men döms till 120 timmars samhällstjänst.