”Beväpnade vakter enda sättet att stoppa dem”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: REUTERS
NRA:s vicepresident Wayne LaPierre.

NYHETER

WASHINGTON. Fler vapen i amerikanska skolor – inte färre.

Det är vapenlobbyn NRA:s respons på massakern i Newtown för en vecka sedan.

– Enda sättet att stoppa en beväpnad ”bad guy” är med en beväpnad ”good guy”,  röt  organisationens vicepresident Wayne LaPierre under en presskonferens i Washington på fredagen.

NRA, USA:s mäktigaste vapenlobby med fyra miljoner passionerade medlemmar, har hållit en låg profil sedan den bestialiska skolmassakern i Newton i Connecticut för en vecka sedan.

Men idag bröt man alltså tystnaden.

Under välbesökt presskonferens på ärevördiga hotellet Willard, ett kvarter från Vita huset, lät vicepresidenten Wayne LaPierre förstå att president Obama inte har något stöd från NRA att vänta i eventuella försök att reglera vapenmarknaden i USA.

Tvärtom.

Vill se mer vapen

Organisationen, som anses vara den mest inflytelserika av alla lobbygrupper i Washington, vill se mer vapen i det amerikanska samhället.

– Vi skyddar våra pengar, politiker, flygplatser och idrottsarenor med beväpnade vakter. Men inte barnen, det mest värdefulla vi har, sa han.

– Det är obegripligt. Det enda sättet att stoppa en beväpnad ”bad guy” är med en beväpnad ”good guy”.

Nu kräver NRA vakter utrustade med skjutvapen– i alla amerikanska skolor.

– Vi vet alla att näste Adam Lanza planerar ett nytt dåd av samma förfärliga sort just nu, menade Lapierre.

– Därför måste en förändring ske nu. Vi vill se vakter i alla skolor över hela landet nu på en gång och vi är beredda att bidra med all vår kunskaper och alla våra resurser för att sjösätta ett program per omgående.

”Fega politiker”

Vicepresidenten passade också på att ge Hollywood,”fega politiker”, den bristfälliga mentalvården, videospelsbranschen och inte minst media skuld för epidemin av blodbad i USA.

– Jag kan föreställa mig rubrikerna ni kommer att sätta efter det här mötet. Det kommer bara handla om att vi vill se mer vapen. Men när blev vapen ett fult ord, röt han.

President Obamas indikationer om att han är villig att inför hårdare vapenkontroll nämndes inte direkt, men det påstods att han i flera budgetförslag i rad bidragit till att sänka säkerheten i amerikanska skolor.

Presskonferensen avbröts vid flera tillfällen av arga demonstranter som höll upp plakat och innan de bryskt fördes ut av ordningsvakter skrek om att NRA har ”blod på sina händer”.

Svarade inte på frågor

Wayne LaPierre föreföll helt oberörd av protesterna och kommenterade dem inte med ett ord.

Inte heller svarade han på några frågor, till det samlade pressuppbådets tydliga irritation.

Publicerad: