Slopad skolplikt i nytt C-program

Vill vara Sveriges mest liberala parti

Plattare skatt, fri invandring, slopad skolplikt och Sveriges förenta stater.

Nu vill Centerpartiet vara det mest liberala partiet i Sverige.

– Det är en korrekt beskrivning av oss i dag, säger Per Ankersjö, ordförande idéprogramsgruppen.

I dag presenterade Per Ankersjö förslaget till nytt idéprogram för Centern. Förväntningarna har varit skyhöga från centerpartister runt om i landet. Med idéprogrammet som grund ska väljarflykten hindras, är tanken.

För första gången skrivs liberalismen in i partiprogrammet.

– Det finns en del kritik inom Centerpartiet mot liberalismen men då har man inte förstått att vi kan forma vår egen liberalism, säger Per Ankersjö, till vardags borgarråd i Stockholm.

Ett bärande inslag i den nya profilen är den långtgående decentraliseringen. Regioner ska både kunna stifta egna lagar och ta ut skatt lokalt, exempelvis för sina naturresurser.

– Vi föreslår en federalisering av Sverige. Alla svar finns inte i Stockholm, säger Ankersjö.

Liksom Aftonbladet kunde avslöja redan i söndags är den största förändringen, jämfört med programmet från 2001, förslaget om helt fri invandring. Enligt programgruppen är det nödvändigt till följd av bristen på arbetskraft i vissa delar av landet och i de yrken "svenskar inte vill ta".

– Jag tänker främst på olika jobb i servicesektorn.

Vilka undersökningar stödjer ni er på när ni slår fast att det finns jobb svenskar inte vill ta?

– Det finns ju brist på arbetskraft i vissa sektorer, det behövs inga mer undersökningar än så.

Ett annat förslag i idéprogrammet är plattare skatt, något som partiledaren Annie Lööf drev som riksdagsledamot. Platt skatt innebär att alla betalar samma procent i skatt. 

– Det är viktigt för att förstärka drivkrafterna för människor att starta företag och skapa jobb. Plattare skatt ger mer tillbaka till den som tar en risk och lägger ner arbete.

Programgruppen vill också slopa skolplikten och i stället införa läroplikt där föräldrar blir juridiskt ansvariga för att deras barn får en fullgod utbildning.

Ankersjö sticker inte under stol med att han vill att förslagen väcker debatt.

– Vi vill orsaka en ordentlig diskussion om Centerpartiets värderingar, både inom och utanför partiet.

Flera av förslagen är sådant ungdomsförbundet drivit genom åren?

– Ja, både centerstudenter och ungdomsförbundet är väldigt duktiga ideologiska verkstäder.

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors innebär idéprogrammet att C väljer att tydligt fortsätta på den liberala väg som Maud Olofsson valde för tio år sedan. Huruvida det går hem hos väljarna återstår att se.

– Att kalla sig liberalt är ingen "quick fix". Det finns ett parti som redan kallar sig liberalt nämligen Folkpartiet, och de går ju väldigt dåligt, säger han.

Annie Lööf ska läsa förslaget till nytt idéprogram under julhelgen. I mitten av februari kommer partistyrelsens dom och i slutet av mars ska det klubbas på en extra partistämma.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN