Nya hemsidor drabbade i hackerattack

Hackergruppen Anonymous inledde en ny attack klockan 14.30.

Den här gången har bland annat Riksbankens, Åklagarmyndighetens, Göta hovrätts, Antipiratbyrån och Säpos hemsidor drabbats.

– Det är tråkigt att de måste hålla på så här. De som drabbas mest är ju användarna, säger Camilla Brännström, administrativ direktör på Göta hovrätt.

Hackergruppen Anonymous har den senaste tiden genomfört flera attacker mot svenska myndigheter och företag. Bland annat slogs Riksbankens, riksdagens och regeringens hemsidor ut i onsdags.

I en film som lades upp på Youtube på torsdagskvällen berättar uppläsaren, iklädd en Guy Fawkes-mask, att dagens attack kommer att bli omfattande mot webbportaler som representerar det svenska samhället, men säger inte vilka hemsidor som kommer att attackeras.

– Den här fredagen kommer vi att göra det största som någonsin genomförts i Anonymous historia, säger uppläsaren.

Flera myndigheter drabbade

Strax efter klockan 14.30 på fredagseftermiddagen drabbades Riksbankens, Åklagarmyndighetens, Antipiratbyrån och Säpos hemsidor av nya attacker.

Riksbankens externa webbplats har legat nere till och från sedan klockan 12 och vid 14.30 var hemsidan helt utslagen. Strax innan 16 var den dock tillbaka som vanligt.

– Vi har troligen blivit utsatta för en överbelastningsattack. Vi har vidtagit en antal åtgärder för att motverka attacken men jag vill inte gå in på vad, säger Fredrik Andersson, pressekreterare på Riksbanken.

Även Göta hovrätts hemsida ligger nere.

– Vi har utsatts för extremt hög belastning sedan halv tre-tiden. Men vi var förvarnade. Det är den här hackergruppen Anonymous som vill spänna musklerna, men mer än så är det väl inte. De som drabbas värst är ju användarna. Vår kärnverksamhet pågår som vanligt, säger Camilla Brännström, administrativ direktör.

"Internet tillhör oss"

Också riksdagens hemsida märker av en hög belastning.

– Det är högre belastning än vanligt, men hemsidan ligger fortfarande uppe, säger Maria Skult, pressekreterare på riksdagsförvaltningen.

Antipiratbyråns hemsida ligger också nere men vill inte kommentera vad som ligger bakom att sajten slagits ut.

– Jag har inga kommentarer till det, säger Henrik Pontén informationsansvarig på Antipiratbyrån.

Attackerna mot de svenska webbsajterna uppges vara en hämnd för att svenska myndigheter stängt ner flera fildelnings- och torrentsajter.

– Internet tillhör oss. Tillsammans kan vi stoppa censuren på internet, säger rösten i Youtubeklippet.

Aftonbladet

Publisert: