Anonymous hotar med nya attacker

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10
Bild från filmen som Anynomous lade ut på Youtube igår. Där hotar de med nya attacker mot Sverige.

Riksdagens, regeringens och Riksbankens hemsidor slogs ut i nattens nätattack.

Nu går hackergruppen Anonymous ut med nya hot mot svenska myndigheter.

– Den här fredagen kommer vi genomföra vår största aktion någonsin, säger gruppen i en videofilm som lagts ut på Youtube.

Anonymous publicerade hot mot Sverige på ett internetforum.
Anonymous publicerade hot mot Sverige på ett internetforum.

Den samlade attacken mot svenska myndigheter och hemsidor började klockan 21.47 i går kväll, enligt Myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap, MSB. Först ut var Riksbankens hemsida som var en av de sidor som låg nere under kvällen.

Arbetade för fullt i natt

Riksbankens IT-team arbetade under natten för fullt med att få igång hemsidan.

– Vår externa webb har blivit utsatt för en överbelastningsattack och har varit nere sedan klockan 22, säger Fredrik Andersson, pressekreterare på Riksbanken.

Enligt Fredrik Andersson var det endast den externa webben som attackerats.

– De övriga IT-systemen är inte påverkade. Vi har beredskap och rutiner för att hantera störningar och vi har haft extrapersonal inne under dagen. Men vad jag förstår kan man inte helt och hållet skydda sig mot sådana här överbelastningsattacker, säger han.

Tillfällig krissida

Regeringens hemsida och ersattes med en tillfällig krissida med meddelandet:

"Det är tidvis svårt att nå Regeringskansliets ordinarie webbplats. Den är därför ersatt med en enklare version med kortfattad aktuell information, kontaktuppgifter och länkar till andra källor."

Hackergruppen Anonymous uppger att de ligger bakom attackerna, som startade redan natten till onsdagen då Socialstyrelsens hemsida överbelastades.

Anonymous har i princip förklarat ett virtuellt krig mot svenska myndigheter och företag efter att svensk polis i måndags gjorde en razzia mot serverhotellet PRQ, med kopplingar till The Pirate Bay och WikiLeaks.

Attacken diskuterades på chattforum

Under gårdagen diskuterades nattens attack på forumet 4chan, där Anonymous föddes och är som starkast.

Diskussionstråden startades med följande inlägg skrivet på engelska av signaturen Anonymous:

”Nu gör vi det, bröder. Nu visar vi att det finns folk som gör motstånd. Det här är vårt internet. Det här är vårt hem. De kommer inte att göra något om vi inte slår till mot deras plånbok. Man jävlas inte med internet.”

Inlägget kompletterades med en bild som uppmanar alla Anonymous-medlemmar, 4chan-användare och hela internet att göra en så kallad DDoS-attack mot Riksbanken.se klockan 21 GMT (23.00 svensk tid), vilket också skedde.

Meddelandet, som även innehåller instruktioner till hackarnybörjare, avslutas med budskapet: ”Var emot internetcensur. Protestera. Kämpa.”

Ny attack på fredag

Natten till i dag kom ett nytt meddelande. Enligt en video som lagts upp på Youtube är nya attacker att vänta under fredagen.

Maskerad i Guy Fawkes-mask säger uppläsaren att fredagens attacker kommer att bli de mest omfattande hittills och att mer information kommer att komma på fredag.

– Den här fredagen kommer vi genomföra vår största aktion någonsin. Vi kommer ännu inte att säga vad det blir, säger uppläsaren.

Aftonbladet

Publicerad: