Hackergruppens hot om nya attacker mot Sverige

NYHETER

Till regeringen: "Ni vet vad vi är kapabla till"

Foto: Youtube
Nätverket hotar Sverige i en ny video som de lagt ut på Youtube.

Den beryktade hackergruppen Anonymous hotar nu med hämndaktioner mot Sverige efter att polisen gjort en husrannsakan hos en operatör med Pirate Bay-koppling.

– Vi tar hotet på allvar, säger Anders Ahqvist på Rikspolisstyrelsen till Aftonbladet.

Det var på måndagseftermiddagen som svensk polis gjorde en razzia mot den svenska operatören PRQ, som startades av fildelningssajten The Pirate Bays grundare Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij.

Kort efter husrannsakan mot PRQ, som också haft WikiLeaks-servrar, attackerades flera svenska företag. Bland annat TT, SEB, Swedbank och Försvarsmakten fick se sina sajter bli nedsläckta.

Utlovar hämnd

Nu säger världens kanske mest omtalade hackergrupp Anonymous att fler attacker är på väg. I en video som lades upp på Youtube i dag framför en man i gruppens karaktäristiska Guy Fawkes-mask följande meddelande:

"Hej, Sverige.

Vi har sett att ni har gjort en räd mot The Pirate Bay och andra torrentsajter.

Räden mot PRQ slog ut många av våra fildelningssajter. Vi ser detta som ett brott mot informationsfriheten och har därför slagit ut en del sajter för svenska myndigheter och samarbetspartners.

Svenska regeringen: Ni vet vad vi är kapabla till och vad vi vill. Valet är ert."

Har attackerat myndigheter förr

The Pirate Bay, världens största sajt för torrentfildelning, ligger för närvarande nere men enligt Torrent Freak beror detta bara på ett strömavbrott och alltså inte husrannsakan.

När amerikanska och nyzeeländska poliser stängde ner fildelarsajten MegaUpload i januari svarade Anonymous med att slå ut flera amerikanska myndighetssajter, bland annat FBI.

Även under den arabiska våren attackerade nätverket statliga sajter i bland annat Libyen, Tunisien och Egypten i stödaktioner för demonstranterma.

Rikspolisstyrelsen: Allvarligt hot

Svensk polis har sett Anonymous hotvideo och övervakar just nu situationen.

– Vi tar självklart hotet på allvar, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen, till Aftonbladet.

Hur skyddar sig svenska myndigheter efter videon?

– Jag kan inte gå in på vilka åtgärder som vidtagits, men vi har noterat hotet. Men vi har inte sett några nya attacker än, säger han strax efter lunch på tisdagen.

Aftonbladet