Nyheter

Han är ny påve

Av: 

Britt Peruzzi

Emmelie Wallroth

NYHETER

- vit skorstensrök i Vatikanen

Habemus Papam!

1,2 miljarder katoliker har fått sin nya påve:

Kardinalen Jorge Mario Bergoglio från Argentina.

I kväll kom beskedet:

Jorge Mario Bergoglio, 76 från Argentina, blir påve.

Han är kardinal i Buenos Aires och den förste latinamerikanska påven.

”Be för mig”

Bergoglios påvenamn blir Franciskus.

Strax innan klockan 20.30 på onsdagskvällen framträdde Jorge Mario Bergoglio på centralbalkongen på Peterskyrkans till folkets jubel.

– Jag ber för förre påven Benedictus XVI, säger den nye påven från balkongen och uppmanar till brödraskap i kyrkan.

Han välsignar de troende.

Till folket säger han att han kommer ”från en annan ände av världen”.

– Tack så jättemycket för ert välkomnande. Be för mig och ha en god kväll, säger Franciskus innan han kliver in från balkongen.

Stod på balkongen

Klockan 19.05 kom beskedet som den katolska världen väntat på sedan 28 februari då påven Benedictus XVI meddelade att ville avgå från det heliga ämbetet.

Tillkännagivandet gavs i enlighet med Vatikanens strikta riter av den seniore kardinaldiakonen, den franske kardinalen Jean-Louis Tauran:

"Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam!"

(Jag tillkännager för er den stora glädjen: Vi har en påve!)

Han stod traditionsenligt på centralbalkongen på Peterskyrkans fasad när han sa den berömda frasen, följd av påvens namn samt hans blivande påvliga namn.

Har väntat i regnet

Därefter steg den nya påven, efter en procession, ut på balkongen, till ett öronbedövande jubel. Tusentals människor hade trotsat regnet på Petersplatsen för att få en skymt av den nya påven och vara mottagare av hans första välsignelse till folket, den så kallade "Urbi et Orbi" (till staden och världen).

Katolska kyrkans högste ledare blir samtidigt biskop av Rom och därmed efterträdare till aposteln Petrus som var stadens första biskop.

Pilgrimer har väntat i regnet utanför Petersplatsen sedan i onsdags när konklaven låste in sig i Sixtinska palatset.

Svart rök – igen

De 115 kardinalernas hemliga möte om ny påve har omgärdats av ett massivt hemlighetsmakeri, bland annat antibuggsäkring runt kvarteret för att försäkra sig mot spionage under det viktiga beslutet.

I onsdags kväll meddelades den väntande församlade folkmassan på Petersplatsen för första gången under konklaven att ingen enighet nåtts - genom symbolisk svart rök som signalerades från Sixtinska palatsets skorsten.

Under konklavens andra dag fick kardinalerna jobba mer intensivt med hela fyra planerade omröstningar med speciella rökritualer:

Den första, klockan 10.30, skulle bara ha lett till rök om resultatet var vitt, det vill säga om man enats om ett påvenamn. Den andra omröstningen, strax före lunch, visade åter svart rök.

Den tredje omröstningen – klockan 17.30 – skulle även den förbli röklös, såvida en ny påve inte utsetts, och den fjärde och sista omröstningen, klockan 19, skulle röksignaleras.

Fördes till Tårarnas sal

Och till slut kom signalen – den vita röken från Sixtinska kapellets skorsten.

Under tiden hade den nye påven förts från kapellet till "Tårarnas sal" där han för första gången kläddes i sin förhandssydda påveklädsel. Därefter fick kardinalerna komma fram en och en för att visa honom sin vördnad.

För den nye påven innebär utnämningen inte bara nya arbetsuppgifter utan ett åtagande som blir livslångt.

Såvida han inte gör en "Ratzinger".

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter