Våldsamma upplopp utanför Mursis-palats

Av: Olof Svensson, Oscar Nelson

Publicerad:
Uppdaterad:

Två år efter upproret som störtade Hosni Mubarak kokar Egypten igen.

Just nu pågår våldsamma protester utanför presidentpalatset i Kairo.

Muhammad Mursi meddelar att hans säkerhetsstyrkor kommer att agera "med yttersta beslutsamhet" för att försvara palatset.

Strax innan klockan 20 stormade säkerhetsstyrkorna gatan utanför palatset i en massiv tårgasattack.

Tusentals demonstranter marscherade under fredagskvällen mot Muhammad Mursis presidentpalats. Egyptiska säkerhetsstyrkor ska ha svarat med att beskjuta demonstranterna med tårgas och vattenkanoner, enligt nyhetsbyrån AP.

Dramatiska bilder från Kairo i kväll visar föremål som satts i brand samtidigt som demonstranter rör sig på gatorna.

Strax innan klockan 20 ryckte säkerhetssyrkorna fram och rensade gatan med tårgasattacker.

Sköt demonstranterna med tårgas

Enligt en AFP reporter kastade demonstranterna tidigare under kvällen bensinbomber och stenar mot palatset samtidigt som säkerhetsstyrkorna ska ha skjutit skott i luften.

Polisen, som till en början drog sig tillbaka innanför palatsområdet, ska också ha avancerat mot demonstranterna med pansarbilar under tiden som de sköt tårgas. Det har även inträffat sammanstötningar mellan myndigheter och demonstranter på Tahrirtorget, uppger vittnen enligt AP.

Egyptens president Mohammad Mursi sa i ett uttalande att säkerhetsstyrkorna kommer att "agera med yttersta beslutsamhet" för att skydda statliga byggnader. Han sa även att han kommer hålla oppositionsgrupper i landet ansvariga för våldet och kräver att de uppmanar våldsamma anhängare att ge sig iväg, skriver AP.

Demonstranterna skingrades efter att ha beskjutits med tårgas. Minst en demonstrant ska ha dött och ett 50-tal skadats under kvällens sammandrabbningar enligt Reuters.

Folket anser att Mursi svikit revolutionen

Protesterna mot president Mursi och de styrande i Muslimska brödraskapet har pågått i över en vecka och är utspridda över hela landet.

Demonstrationerna mot Mursi handlar om folkets missnöje, många anser att löftena om frihet, demokrati och rättvisa som gavs efter Mubaraks fall för två år sedan inte har infriats. Protesterna är våldsamma och minst 50 människor dog förra helgen när demonstranter och poliser drabbade samman i flera städer, bland annat i Port Said.

Publicerad: