Använde kodnamn i mejlen

avEmmelie Wallroth

NYHETER

Washington Post-reportern berättar om första kontakten med Edward Snowden

Edward Snowden använde sig av kodnamnet ”Verax” när han mejlade med reportern på Washington Post.

I konversationen skrev Snowden att han förstod vilka risker han tog – och varnade även reportern.

”Verax” var namnet som Snowden valde till sig själv i konversationen med reportern på Washington Post. Verax är latin och betyder ”sanningssägare”.

Reportern, Barton Gellman, kallade han ”BRASSBANNER”.

”Kan säkerligen döda dig”

I konversationen berättade Edward Snowden att han förstod vilka risker han tog.

”Jag förstår att jag kommer lida för mina handlingar, och att när informationen kommer ut till allmänheten kommer det att markera mitt slut”, skrev Snowden till Washington Post-reportern i början av maj.

Det var innan de hade haft den första direktkontakten.

I mejlet varnade Snowden även för att journalister som arbetade med hans information låg i riskzonen fram till publicering, skriver Washington Post. Enligt honom kunde den amerikanska underrättelsetjänsten ”säkerligen döda dig om de tycker att du är den som kan stoppa avslöjandet och göra dem till ensamma ägare av informationen”, skrev Snowden.

”Du kan inte skydda källan”

”Jag trodde inte på det bokstavligt, men jag visste att han hade anledning att vara orolig”, skriver reportern Barton Gellman som tog emot mejlet.

Gellman skriver att de hade en första indirekt kontakt den 16 maj. Snowden var då inte redo att avslöja sitt riktiga namn.

”Du kan inte skydda källan, men om du hjälper mig att göra sanningen känd så tycker jag att det är rättvist”, skrev Snowden.

I en tv-intervju berättar Snowden också varför han valde att läcka de hemliga dokumenten – och att han till och med hade kunnat bugga Obama.