Nyheter

ÖB till attack – mot Billström

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Vill ha asylprogram för tolkarna som har hjälpt den svenska militären

ÖB Sverker Göranson är tillbaka från sjuksängen.

Han går direkt till attack mot Tobias Billström – som vägrar ge asyl till afghanska tolkar som fruktar att bli mördade av talibaner.

– Det är varumärket ­Sverige som vi hanterar i detta. Det måste finnas en grad av medmänsklighet, säger ÖB till DN.

Tolkar som arbetar åt den svenska militären i Afghanistan fruktar för sina liv när den svenska insatsen lämnar landet.

När Aftonbladet träffade några av dem på plats i Afghanistan vittnade de om talibanernas hot och rädslan för att bli över­givna.

– Jag vet att jag har filmats av personer som tillhört ­talibanerna. De kan dyka upp på möten som vi håller ute i byarna, sa Murtaza ­Bigzad som har jobbat för den svenska styrkan.

Fick kalla handen

Förra sommaren sökte 24 afghanska tolkar asyl i Sverige. Men eftersom de inte sökte asyl direkt i Sverige utan på ambassadkontoret på den svenska basen blev det kalla handen.

– Det skulle vara helt orimligt om en person som varit anställd av svenska staten fick en förmånligare behandling, sa migrationsminister Tobias Billström (M) till Svenska Dag- bladet.

”Vi lever i symbios”

ÖB Sverker Göranson, som nyligen besökt ett svenskt helikopterförband vid basen Marmal utanför Mazar-e-Sharif, riktar nu skarp kritik mot inställ­ningen.

– I en sådan här miljö är tolken en helt vital del av ­insatsen. Vi lever i full­ständig symbios i förbandet. Ska vi kunna fungera och rekrytera i framtiden, oavsett vilket land det gäller, så måste tolkarna uppfatta att vi tar hand om dem, säger han till Dagens Nyheter.

Att det finns ett hot mot tolkarna när Sverige drar sig tillbaka råder det ingen ­tvekan om, menar han. Nu vill han att regeringen ­skapar någon form av asylprogram för tolkarna.

– De förknippas med Isaf och svenska förband. Och alla vill inte ha oss här, även om huvud­delen av folket vill det, säger Sverker Göranson till tid­ningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: