USA är redo – för attack

NYHETER

Förstärker missilförsvaret – Generalen: Jag kan inte chansa

Foto: Obamas försvarschef general Martin Dempsey avslöjade i går att Pentagon har förstärkt sitt missilförsvar och genomfört ”andra åtgärder” för att stå förberedda inför en nordkoreansk attack. Sydkorea har farhågor om att Kim Jong-Un slår till på onsdag.

Sydkoreas regering befarar att Nordkoreas attack kan komma på onsdag.

Samtidigt har USA förstärkt sitt missilförsvar.

– Jag kan inte chansa på att de inte kommer att ta till militära åtgärder, ­säger USA:s försvarschef, general Martin Dempsey.

Rädslan för en nord­koreansk missilattack ökar.

I går gick en sydkoreansk säkerhetstopp ut med att Kim Jong-Un planerar ett nytt missiltest under den kommande veckan, enligt nyhetsbyrån AP.

Uppgifterna får stöd av den sydkoreanske presidentens säkerhetschef, Kim Jang-Soo:

– Ett missiltest eller någon annan typ av provokation kan komma kring ­onsdag, säger han enligt AP.

De sydkoreanska far­hågorna om en närstående attack bygger delvis på Nordkoreas varning i fredags. Då uppmanades flera utländska beskickningar att överväga en evakuering.

På onsdag kan utlän­ningarnas säkerhet inte längre garanteras, löd ­budskapet.

Trappar upp hoten

De senaste veckorna har Nordkorea pumpat ut ­propagandafilmer som ska visa landets militära styrka. I går trappades tonläget upp ytterligare när landet publicerade ett filmklipp där en bild av Sydkoreas försvarsminister fungerar som måltavla vid en skjutövning.

– I nuläget står vi på tröskeln till en stor explosion. Varje minut, varje sekund räknas. Vi är redo att ­marschera när ordern ­kommer, säger en militär i klippet.

Samtidigt har de ökade spänningarna på koreanska halvön tvingat USA och Sydkorea att ställa in ett ­militärt toppmöte – mellan den amerikanske försvarschefen general Martin Dempsey och hans syd­koreanske motsvarighet general Jung Seung-jo.

Mötet sköts upp eftersom Jung Seung-jo inte kan lämna Sydkorea i flera ­dagar under den rådande situationen.

Ser fler riskdatum

I en intervju med nyhetsbyrån AP avslöjade general Martin Dempsey i går att Pentagon har förstärkt sitt missilförsvar samt genomfört ”andra åtgärder”.

Förutom onsdagen nämnde generalen två andra riskdatum – Kim Jong-Uns farfars födelsedag den 15 april och firandet av Koreanska folkarméns tillblivelse den 25 april.

– Vi har förberett oss för risken för vidare provokationer och aktioner under de här dagarna, säger ­Martin Dempsey till AP.