Nyheter

Partiledarna i hemligt möte

Av: 

Anette Holmqvist

Josefin Westin

NYHETER

FP:s och S oväntade drag väcker reaktioner inom Allianspartierna

I största hemlighet har utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Stefan Löfven träffats på S-ledarens rum.

Mötet var ett desperat sista försök att rädda en uppgörelse inom Friskolekommittén – men även ett tillfälle att diskutera andra frågor.

– Det är intressant att de ses själva, det har man inte hört tidigare under mandatperioden, säger en Allianskälla.

Sedan Löfven valdes till S-ledare i januari förra året har han ätit middag med statsminister Fredrik Reinfeldt (M) en gång och tagit emot utrikesminister Carl Bildt (M) på sitt kansli.

Nu har även Folkparti­ledaren Jan Björklund i största hemlighet varit där.

Glödhet fråga

Mötet ska ha arrangerats på grund av de låsta positionerna i Friskolekommittén. Frågan är politiskt glödhet efter debatten om riskkapitalbolag som plockar ut jättevinster ur skolkoncerner.

– Positionerna är så låsta att jag inte är säker på om det blir något gemensamt förslag, man kan tvingas skrota hela tanken på en bred uppgörelse, säger en källa.

Partierna har slagit fast att de vill se en blocköverskridande överenskommelse.

Men särskilt S och Allians­partierna har varit rejält osams om vilket inflytande kommuner ska ha över nya friskoleetableringar och om offentlighetsprincipen och rätten att tala med media också ska gälla för personal på privatägda skolor.

När förhandlingarna i torsdags återigen brakade samman tvingades man alltså lyfta frågan till partiledarnivå.

Möjlig koalition

Men Aftonbladets källor ser också mötet mellan Löfven och Björklund som ett sätt att kunna ”känna varandra på pulsen” i frågan om vad som händer om S vinner valet nästa år.

– Det parlamentariska läget kan se helt annor­lunda ut efter nästa val. En konstellation mellan Social­demokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet ter sig i dag mer trolig än ett rödgrönt alternativ där även Vänstern ingår, säger en S-källa.

Att Björklund och Löfven träffats på tu man hand väcker stor uppmärksamhet inom regeringspartierna.

– Det är intressant att de ses själva, det har man inte hört tidigare under mandatperioden, säger en Allians­källa.

Jan Björklund, som just nu är på resa i Indien, bekräftar mötet genom sin pressekreterare Elin Boberg men menar att det enbart handla­de om Friskolekommittén.

Friskolekommittén

Leijonborg.
Leijonborg.

Friskolekommittén är en statligt tillsatt utredning som ska komma med förslag på regler och villkor för friskolorna. Ett vinstförbud ingår dock inte som en del i arbetet.

Ordförande är Lars Leijonborg, tidigare FP-ledare och i arbetet ingår alla riksdagens partier utom V och SD som står utanför förhandlingarna. Politikerna har sagt sig vilja se en stark och blocköver­skridande överenskommelse för långsiktiga spelregler på området.

Kommittén skulle ha varit klar med sina förslag i november 2012, men arbetet har försenats och skjutits upp gång på gång. Orsaken är att S, MP och de fyra Allianspartierna M, FP, C och KD har haft svårt att nå en överens­kom­melse.

Den nuvarande tidsfristen löper ut den 31 maj. Misslyckas man att komma överens ännu en gång kan lösningen bli att Alliansen lägger fram sitt förslag på egen hand och att en blocköver­skridande överenskommelse därmed slopas.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter