Nyheter

Vinner på missnöjet

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Därför rusar SD i opinionen: ”Vi ska bli tredje största partiet 2014”

Jimmie Åkesson spelade en anonym roll i parti­ledardebatten.

Men i skuggan av de ­stora partierna har Sverige­demokraterna ryckt fram ordentligt i opinionen.

– Vårt mål är att bli riksdagens tredje största parti 2014, säger Åkesson.

Det käftades rejält mellan alliansregeringen och den rödgröna oppositionen under gårdagens partiledar­debatt i riksdagen. Men i en sak är de överens – kritiken mot Sverigedemokraternas invandringskritiska profil.

Men samtidigt som han hade alla emot sig kunde SD-ledaren Jimmie Åkesson vara nöjd över att hans parti gått framåt i flera opinionsmätningar på sistone. I Aftonbladet/United Minds mätning fick partiet i veckan 9,9 procent. I valet 2010 fick de 5,7 procent.

’Inte omtyckta’

Men trots framgångarna visade en mätning i DN nyligen att få svenskar har förtroende för Åkesson. Enligt SD själva börjar man närma sig taket i opinionen med den taktik man haft förut – att nå de som tycker invandringspolitiken är viktigast.

– En stor del av väljarna tycker inte om oss. Det är där vi måste göra inbrytningar framöver och få dem att förstå att vi är ett seriöst ansvars­tagande parti. Målet är att bli tredje största parti 2014 och behålla vågmästarrollen, säger Åkesson.

För att nå dit har man den senaste tiden lagt om taktiken. SD försöker nu koppla ihop invandringspolitiken med andra frågor – som bostäder och arbetslöshet.

– Målet att bli ett alternativ för fler samtidigt som våra kärnväljare fortfarande ska vara nöjda, säger Åkesson.

”Pratar om annat”

Enligt Carl Melin, opinionschef på United Minds, beror SD:s framgångar bland annat på att pessimismen i Sverige ökar.

– Båda blocken tappar nu i förtroende. Det finns ett folkligt missnöje, som varken regeringen eller sossarna lyckas komma åt. Samtidigt uppfattar jag att SD har börjat prata mer om annat än invandring, säger han.

Enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har SD vuxit under en längre tid eftersom man byggt en stark bas. Hon menar att höstens framgångar beror på att invandringsfrågan har debatterats mer.

– Dessutom så tjänar de på att ses som det enda oppositionspartiet, när de andra partierna är helt emot dem, säger hon.

Men trots att SD nu gått framåt i opinionen menar Demker att en fortsatt uppgång är långt ifrån självklar:

– De har sin grund i en extrem rörelse, och när de rör sig mer mot mitten riskerar de att tappa ett garde som sliter mycket för partiet. Det kan också bli så att väljarna blir mätta, eftersom SD fortfarande bara har en fråga i väljarnas ögon. Då måste de komma med någonting mer, och det är därför de försökt lyfta fram kriminal- och äldrefrågor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Scrolla ned för en mer läsvänlig variant av SD:s opinionssiffror.

Publisert: