Sahlin hånade KD i sitt förstamajtal

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

SÖDERTÄLJE. Inte bara en gång utan två gånger hånade Mona Sahlin Kristedomokraterna i sitt förstamajtal.

Hennes lösning på att upprätthålla jämställdhet – var att göra precis tvärtom mot KD.

– Då funkar det i stort sett alltid, säger Sahlin.

Förre S-ledaren Mona Sahlin klev upp i talarstolen i strålande vårvärme på Stortorget i Södertälje klockan 12.30 framför ungefär 800 åhörare. Direkt frångick hon sitt manus.

– Klockorna började klämtade när Yilmaz Kerimo (S-ordförande i Södertälje reds anm) pratade om arbetslösheten. Det var en föraning tycker jag. Klockan klämtar för alliansregeringen. Nu är det dags för socialdemokratin efter nästa val, säger Sahlin.

Ogillade KD:s initiativ

Sedan fortsatte hon med att dela ut en känga till Kristdemokraterna i alliansregeringen. I eftermiddag talar både tidigare justitieministern Tomas Bodström (S) och Lars Adaktusson (KD) i Uppsala – men på olika torg.

– Samtidigt som Bodström talar så är Kristdemokraterna ute och vandrar för vårdnadsbidrag och mot abortlagstiftningen, säger Mona Sahlin.

Det gillade hon inte.

– Första maj är arbetarrörelsens helgdag. Det har det varit i hundratals år. Kristdemokraterna tycker jag kan ta första april. Det passar deras budskap betydligt bättre.

KD:s politik var skräp

Som väntat talade den förre S-ledaren om frihetsrörelsen, kampen mot rasism och homosexuellas lika rättigheter och jämställdhet.

– Min mormor, min mamma, jag, mina döttrar och mina två barnbarn som också är tjejer, vi vet alla vad politiken betyder för jämställdheten. Med föräldraförsäkringen, med barnomsorgen, med barnbidraget, med rätten att bestämma över sin egen kropp - vi vet vad jämställdheten har betytt för möjligheten för oss kvinnor. Den måste vi kämpa för varje dag.

Hennes lösning på detta presenterade Sahlin i form av ett jämställdhetstest och utdelade därmed dagens andra känga till KD.

– Det går ut på det här. Om ni har någonting som Kristdemokraterna är för. Var emot. Då funkar jämställdhetspolitiken i stort sett alltid.

Publicerad: