”Jag har haft svårt att känna mig riktigt hel”

Av: Linda Hjertén

Publicerad:

14-åriga Lovisa Nystrand lade ut en film på Facebook där hon berättade att hon blivit våldtagen.

Hon hyllas för sitt mod att våga tala öppet om ett skamfyllt ämne.

– Tystnaden förminskar och gör det svårare att läka och bli hel, säger dokumentärfilmaren Ewa Cederstam som gjort en dokumentärfilm om den våldtäkt hon själv utsattes för.

Ewa Cederstam
Foto: Folkets bio
Ewa Cederstam

Ewa Cederstam, 44, var tyst – i 25 år.

Efter att rättegången mot den man som överföll och våldtog henne när hon bara var 18 år gammal avslutats slöt hon sig.

Tog hennes självkänsla

Hon lämnade sin hemstad Malmö för Stockholm. Hon ville inte bli påmind om det som hade hänt, inte behöva gå på gator som påminde henne om mannen som tog hennes självkänsla från henne.

Men minnet av våldtäkten försvann aldrig.

– Jag har haft svårt att känna mig riktigt hel. Och tilliten till andra, framförallt i nära relationer, har varit svår. Våldtäkt är fortfarande ett brott som är förknippat med väldigt mycket skam. Man blir fråntagen rätten till sin egen kropp, säger Ewa Cederstam.

– Det har gått 25 år men det här kommer finnas med mig för alltid.

Pratar – efter 25 år

Torsdagen den 11 oktober sänds hennes dokumentärfilm "Våga minnas" på SVT. I dokumentären får vi följa Ewa Cederstam när hon för första gången på 25 år öppet pratar om och utforskar det som hände henne.

– Filmen handlar om konsekvenser av en våldtäkt, vad som hänt under de 25 år som jag inte pratat om den. Den visar också hur ett övergrepp påverkar alla runtomkring. Jag kunde inte prata om våldtäkten hemma för att inte göra mina föräldrar ledsna, de var tysta för att inte göra mig ledsen, säger Ewa Cederstam.

Hon beundrar Lovisa Nystrands mod att så ung våga berätta om det som hänt henne.

– Vi läser ständigt notiser om "Kvinna våldtagen i Boden", eller "Kvinna våldtagen i Stockholm". Man får sällan se personerna bakom eller får en inblick i det lidande som en våldtäkt orsakar.

”De är helt vanliga män”

– Det är så otroligt viktigt att prata om våldtäkter. Det anmäls 60 000 våldtäkter på tio år, och kom då ihåg att det bara är 20 procent av dem som anmäls. Ju mer vi pratar om det desto bättre kan vi förstå vidden av detta, att det inte handlar om enstaka fall utan att det är ett samhällsproblem, säger Ewa Cederstam.

Hon säger att ämnet våldtäkt borde debatteras mer, att man borde se närmare på de personer som våldtar.

– Vi måste börja förstå att våldtäktsmän är helt vanliga män. De är inte monster som vi vill tro. Det kan vara en pappa, en bror, en vän. Vi som samhälle måste försöka ta reda på varför de våldtar.

"Våga minnas" sänds klockan 20:00 den 11 oktober på SVT 2.

Publicerad: