Översvämning och väderkaos i Europa

Budapest väntar på vattenkaos då Donau väntas nå rekordnivåer.

I Tyskland har 23 000 människor uppmanats lämna sina hem.

Franska Nice drabbades på söndagen av en tromb.

Knappt har man hunnit andas ut i Tjeckien, då vattnet börjat sjunka efter den senaste tidens rekordnivåer i landets floder, innan det är dags för grannländerna att testas.

Den tyska floden Elbe har svämmat över sina vallar. I Magdeburg har myndigheterna uppmanat 23 000 människor att lämna sina hem, skriver New York Times.

Vattenmassorna har också forcerat en damm vilket försvårat läget.

– Vi hoppas att vallarna ska stå emot trycket de kommande dagarna, men vi kan inte vara 100 procent säkra, konstaterade en talesperson för brandkåren, enligt TT.

I Rothense arbetade 700 soldater frenetiskt med att bygga dammar kring en elcentral. Skulle den översvämmas skulle de boende i området inte bara bli utan vatten, det skulle också innebära att vattenpumpar som forslar bort vatten skulle sluta fungera.

Fördämningar har brustit

Samtidigt förbereder man sig i Ungerns huvudstad Budapest för det värsta. Delar av staden ligger redan under vatten, medan de centrala delarna klarat sig än så länge, rapporterar CBS News.

Närmare 8 000 frivilliga jobbar med att fylla en miljon sandsäckar för att förstärka flodvallarna. Många jobbar också med att övervaka med vilken hastighet vattnet stiger.

På söndagskvällen rapporterades Donau ha stigit till 8,91 meter, enligt Budapest Times.

– Det finns ett antal fördämningar som brustit runt om i staden, men det är normalt och vi har kunnat lösa situationerna, säger borgmästaren Istvan Tarlos till AFP.

Drabbades av tromb

Totalt har minst 21 personer dött till följd av översvämningarna som drabbat Centraleuropa den senaste veckorna. Städer, samhällen och marker utmed floderna Elbe, Donau och Vlatava har drabbats av de stigande flödena. Områden i södra Tyskland, Tjeckien, Österrike, Slovakien och Ungern har varit värst utsatta.

Även i Frankrike har vädret varit allt annat än normalt. Staden Nice drabbades på söndagsmorgonen av en häftigt oväder som kröntes av en tromb. Det finns inga rapporter om att någon ska ha skadats i ovädret.

I Spanien drabbades de norra delarna av kraftiga regn. Staden Pamplona översvämmades delvis, rapporterar AP.

Publisert: