Våldsamma protester vid USA-ambassader

Våldet trappas upp - många skadade

Protesterna mot den anti-muslimska filmen ”Innocence of muslims” sprider sig som en löpeld.

Oroligheter rapporteras utanför flera amerikanska ambassader världen över.

I dag rapporteras om skottlossning och vattenkanoner mot den uppretade folkmassan i huvudstaden Jemen.

I Jakarta kallar demonstranterna filmen för en krigsförklaring.

Det är oroligt kring amerikanska ambassader världen över i samband med demonstrationer mot en anti-muslimsk film.

Under dagen har USA höjt säkerheten runt alla sina ambassader och konsulat världen över, och amerikanska myndigheter uppmanar sina medborgare att vara vaksamma om de befinner sig utomlands.

Idag forsätter oroligheterna:

• Jemenitiska säkerhetsstyrkor har skjutit varningsskott och använt vattenkanoner mot demonstranterna i huvudstaden Sanaa för att hindra dem från att ta sig fram till USA:s ambassad, uppger nyhetsbyråer.

• En av organisatörerna för demonstrationen utanför USA:s ambassad i Indonesiens huvudstad Jakarta kallade filmen för en krigsförklaring. 400 poliser är utposterade för att skydda ambassaden, säger Jakartas polischef Rikwanto till AFP.

• I Irans huvudstad Teheran protesterade tusentals människor mot USA och Israel på grund av den kontroversiella filmen.

  Libyen: Amerikanska krigsfartyg och FBI på väg

Pentagon anser att attacken i Libyen var välplanerad av Ansar al-Sharia, en mindre känd islamistisk grupp. Ambassadör Christopher Stevens dog i samband mot attacken mot det amerikanska konsulatet i Libyen.

Amerikanska trupper, bland annat två krigsfartyg och ett 50-tal marinkårssoldater, är nu på väg till landet.

– Vi kommer inte att vackla i vårt åtagande för att se till att rättvisa skipas för denna fruktansvärda handling. Och vi ska inte göra några misstag, rättvisa ska skipas, sade president Barack Obama till CNN.

Libyens statsminister Abdurrahim El-Keib har kallat angreppet för en feg och brottslig handling.

Under torsdagen skickade USA ett FBI-team till Benghazi, för att utreda dådet. Enligt AP ska teamet framförallt bistå utredningen när det gäller insamlingen av bevismaterial.

Den libyska utredningen av attentatet mot det amerikanska konsulatet i Benghazi i onsdags uppges gå framåt. Premiärminister Abu Shagur säger till AFP att gripanden har gjorts och att fler är att vänta.

  EGYPTEN: Just nu pågår våldsamma kravaller

Demonstranter har återvänt till amerikanska ambassaden i Kairo under eftermiddagen. Aktivisterna kastar sten och molotovcocktails mot polisen. En polispiket brinner och brandröken stiger på platsen. Kravallpolis försöker mota bort demonstranterna med sköldar. Polisen använder flera patroner med tårgas mot aktivisterna. Så fort röken tunnats ut återvänder demonstranterna till platsen med sina plakat och flaggor. Bilar har satts i brand utanför ambassaden.

Minst 13 demonstranter och sex poliser skadades, uppger egyptiska myndigheter till CNN.

På förmiddagen kastade demonstranterna sten och molotovscocktails mot ambassadbyggnaden och polisen. För att hålla tillbaka demonstranterna fick polisen använda tårgas vid ett flertal tillfällen.

Presidenten Mohammad Mursi talade till folket i direktsänd tv på förmiddagen:

– Jag stödjer fredliga protester, men det är fel att attackera människor eller ambassader.

Under natten skadades över 30 personer, däribland 6 poliser, i upplopp utanför den amerikanska ambassaden, uppger CNN.

JEMEN: En död vid demonstrationer

Just nu pågår våldsamma sammandrabbningar mellan säkerhetsvakterna och de uppretade demonstranterna utanför ambassaden i i huvudstaden Sanaa. Amerikanska flaggan brändes och vakterna har avlossats flera skott, uppger CNN.

Ett evenemang på Facebook uppmanade deltagarna att bege sig till den amerikanska ambassaden  för att visa sitt missnöje med den anti-muslimska filmen. De flera hundra demonstranterna skanderade ”död åt Amerika” och stormade ambassaden. Flera ambassadfordon sattes i brand utanför byggnaden och den jemenitiska polisen sköt varningsskott och använde sig av vattenkanoner för att skingra demonstranterna. Demonstranterna som lyckades ta sig in på ambassadens område, men inte kontorsbyggnaden, där hissade de ner den amerikanska flaggan och tände eld på den.

Demonstranterna försökte storma ambassaden ännu en gång. En demonstrant har skjutits ihjäl, rapporterar AFP. Fem personer har skadats.

Jemens president Abed Rabbo Mansour Hadi har bett om ursäkt till president Barack Obama för attacken vid ambassaden.

TUNISIEN: Polisen skjuter gummikulor

Vid amerikanska ambassaden i Tunisien rapporteras runt 200 personer ha samlats utanför den amerikanska ambassaden i huvudstaden Tunis. Polisen har avlossat gummikulor och tårgas mot demonstranterna.

Protester rapporteras även från grannlandet Marocko, men också i Sudan och Irak.

TYSKLAND: USA-konsulatet i Berlin evakuerat

Det amerikanska konsulatet i Berlin evakuerades efter att en tjänsteman hittat ett starkt luktande kuvert. Kuvertet överlämnades till konsulatpersonalen i morse av en man som sökte visum. I kuvertet skulle finnas diverse dokument som krävs för visum. Under dagen kommer innehållet i kuvertet att undersökas.

IRAN: Demonstrationer fick fredligt slut

I den iranska huvudstaden Teheran har över 500 människor samlats utanför den schweiziska ambassaden för att protestera. Nyhetsbyråns AFP:s fotograf rapporterar att demonstranterna skanderar ”Död åt America” och död åt filmens regisssör.

Upploppen fick ett fredligt slut efter ett par timmar.

Att upploppen skedde utanför den schweiziska ambassaden beror på att USA saknar diplomatiska förbindelser med landet. Amerikanska ärenden handläggs av personalen på den schweiziska ambassaden.

IRAK: Milis hotar med angrepp

En milis i Irak, som genomfört upprepade våldsdåd mot utlänningar under inbördeskriget, hotar nu att angripa amerikanska mål.

– Brottet mot profeten Muhammed kommer vi inte att kunna förlåta amerikanerna för och det sätter alla amerikanska intressen i fara, säger Qais al-Khazali, ledare för milisen Asaib al-Haq.

Stora protestmarscher hölls i dag i Sadr City, norr om Bagdad, där ett flertal amerikanska flaggor brändes.

Publisert: