Mars

Opportunity död – klarade sig 14 år på Mars

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

Opportunity var designad för att klara 90 dagar på Mars. Men landfarkosten Opportunity levde vidare och under 14 års tid fortsatte den att skicka hem bilder och data från olika delar av den röda planeten.

Nu har Opportunity dött.

År 2004 landade Nasas landfarkost Opportunity på Mars.

Opportunity var designad att klara tre månader i sin nya miljö, men det skulle bli mycket längre än så. Opportunity är den landfarkost från jorden som har klarat sig allra längst på en annan planet.

Under 14 års tid fortsatte den att förflytta sig mellan olika kratrar och platser på planeten och Opportunity skickade såväl värdefull data som bilder hem till jorden.

Opportunity.

Sista försök till kontakt

Men i juni inträffade en storm på Mars och Nasa förlorade då kontakten med Opportunity, vars solcellspaneler täcktes av damm i stormen.

Det är oklart om det beror på dammet på solcellerna, eller om någon del av Opportunity gick sönder i stormen, men Nasa har inte lyckats få kontakt med landfarkosten sedan dess.

Under tisdagen gjorde Nasa ett sista försök att nå Opportunity, utan att få kontakt.

– Det var ett otroligt dystert ögonblick. Vi bara väntade på det oundvikliga, säger Tanya Harrisson, som har arbetat med uppdraget, enligt New York Times.

Nasa: ”Uppdraget avslutat”

Under onsdagen gick Nasa ut med informationen att Opportunity är död.

– Det är därför jag står här, med en djup känsla av uppskattning och tacksamhet, och förklarar Opportunitys uppdrag avslutat, säger Thomas Zurbuchen från Nasa under en presskonferens, rapporterar New York Times.

Opportunity överlevde totalt 5111 dagar på Mars, där dagarna är ungefär 40 minuter längre än på jorden.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Nasa hoppas väcka sin tonåring på Mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Mars

Nasa

Rymden

AB Voice