”Fruktansvärt antiklimax”

Av: Kristoffer Olofsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Den man som varit anhållen misstänkt för terrorbrott släpptes i dag.

Frågetecknen har varit många och Säpo har kritiserats för sitt tillvägagångssätt.

– Det är ett fruktansvärt antiklimax och ett misslyckande på många plan, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Det var under söndagsförmiddagen som beskedet kom om att terrormistänkte Mutar Muthanna Majid släpps på fri fot. Alla misstankar mot honom har avskrivits.

– Det är ett förskräckligt antiklimax och ett misslyckande på så många plan. Men det är inte ovanligt att de i sådana svåra utredningar blir en del fel, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Inte enbart Säpos fel

Kritiken mot Säpo har varit hård. I huvudsak har kritiken grundat sig i varför man gick ut med en efterlysning när han varit registrerad på sin hemadress vid Migrationsverket i månader och levde ett öppet liv på sociala medier. I går försvarade sig Säpo på twitter med en kommentar från presschefen Sirpa Franzén:

"Underrättelsearbete består av mkt mer än Facebookprofil och namnskylt på dörr. Säpo/Polis bedömde samlad info och agerade därefter."

Har Säpo gjort bort sig?

– Samhället har gjort bort sig genom att låta sig hetsas upp. Inramningen kring detta har varit grotesk och det är klart att myndigheterna har känt sig pressade av medierna efter terrorattackerna i Paris. Vi kan inte enbart beskylla Säpo för detta. Men det är fruktansvärt pinsamt för alla inblandade, helt klart, säger Jerzy Sarnecki.

– Jag hoppas bara att vi lär oss något av detta, avslutar han.

Publicerad: