Trots åtgärderna – flyktingströmmen har inte minskat

avIsabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Över 10 000 personer har sökt asyl i Sverige de senaste sju dagarna.

Nu ökar trycket på regeringen att vidta fler åtgärder.

– Vi förstår att det inte kan vara slut här, säger justitie– och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Under de senaste dagarna har det inte funnits några siffror om antalet asylsökande på Migrationsverkets hemsida.

Under fredagseftermiddagen dök statistiken upp igen. Siffrorna visar att antalet asylsökande inte har minskat, trots gränskontroller.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om en ökning eller minskning. Vi får vänta och se hur det kommer att se ut, säger Johanna Måhlén på Migrationsverkets presstjänst.

Flest asylsökande i tisdags

Under torsdagen, då gränskontrollerna infördes, sökte 1 676 personer asyl. Flest människor kom under måndag och tisdag, med 1 868 respektive 1 772.

Justitie– och migrationsminister Morgan Johansson menar att ännu fler åtgärder behövs.

– Vi gjorde en överenskommelse för ett par veckor sedan. Sedan dess har antalet flyktingar fortsatt att öka och ligger nu på ännu högre, historiska nivåer, säger Johansson till TT.

– Var och en som ser det, och ser hur det ser ut i våra system, förstår att det inte kan vara slut här. Vi måste vidta nya åtgärder.

De senaste sju dagarna har totalt 10 175 personer sökt asyl i Sverige. Av dessa är 4 537 från Afghanistan, vilket är rekordmånga.

”Kan söka asyl i Tyskland”

Enligt regeringen är syftet med de tillfälliga gränskontrollerna inte att hindra folk att söka asyl i Sverige, utan att ha kontroll över vilka som kommer.

Men trots att flyktingar utan giltiga id–handlingar inte får komma ombord på färjor till Tyskland bryter inte det mot asylrätten, enligt Morgan Johansson.

– Man kan faktiskt söka asyl i Tyskland, man kan söka asyl i Danmark. Europa är större än bara Sverige när det gäller asylsansökningar, säger ministern till TT.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM