Terrorattacken i Turkiet (Oktober 2015)

97 döda i explosioner i Ankara

Av: 

Wolfgang Hansson

Björn Berglund

Gustaf Tronarp

Julia Wågenberg

NYHETER

UD: 50-tal svenskar i Ankara

Ankara/Stockholm Attacken är den värsta i Turkiets moderna historia.

Dödssiffran fortsätter att stiga och 97 uppges ha dött i lördagens explosioner.

Två självmordsbombare tros ligga bakom och flera grupper – däribland IS, kurdiska PKK och en extrem vänstergrupp – pekas ut som potentiellt ansvariga.

– Det var en massaker, säger fackordföranden Lami Ozgen till AP.

Vid niotiden på lördagen hördes två explosioner vid en järnvägsstation i Turkiets huvudstad Ankara.

97 personer dog och 246 har skadats, rapporterar flera nyhetsbyråer. För 48 av de skadade är läget kritiskt.

Explosionen är den dödligaste i Turkiet i modern historia.

Två självmordsbombare tros ligga bakom dådet, som var riktat mot en manifestation som grupper inom vänsterrörelsen skulle genomföra på lördagen. Den turkiska regeringen kallar attacken för ett terrordåd.

Kort efter angreppet strömmade kondoleanser in från världsledarna. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, USA:s Barack Obama och den ryske presidenten Vladimir Putin var bland dem som uttryckte sitt deltagande.

"En massaker"

– Det var en massaker mitt i Ankara. Två bomber exploderade med mycket kort mellanrum, säger Lami Ozgen, ordförande för den turkiska fackliga organisationn KESK till AP.

Premiärminister Ahmet Davutoglu har utlyst tre dagar av landssorg. I ett kort uttalande hävdar han att flera grupper, bland dem Islamiska staten (IS), kurdiska PKK och en extrem vänstergrupp finns bland dem som figurerar i polisutredningen.

Förbjudet för sörjande att lägga ner blommor

När Aftonbladet kommer fram till attentatsplatsen sent på kvällen har polisen spärrat av ett stort område.

Stora lastbilar är i full färd med att tvätta bort blodspåren från gator och trottoarer. Moln av vattenånga och damm stiger upp runt dem. En bil med vattenkanoner och roterande blåljus står kvar ifall det skulle bli några oroligheter. Men det finns inga sörjande anhöriga kvar och inga nyfikna heller. Bara poliser och ett tv-team från turkisk tv.

Vid avspärrningen närmast platsen står civilklädda poliser klädda i mörka reflexvästar med texten "Polis" på ryggen. Den ende av dem som kan lite engelska berättar att det än så länge är förbjudet för sörjande att lägga ner blommor vid attentatsplatsen eller tända ljus.

På vägen in från flygplatsen hänger stora turkiska flaggor på halv stång. Men mitt i sorgen pågår vardagslivet som vanligt. På Aftonbladets hotell pågår ett pampigt bröllop. Musiken dunkar ut över den spatiösa receptionen och festklädda människor anländer hela tiden.

UD: 50-tal svenskar i Ankara

Utrikesdepartementet hade under lördagen inga uppgifter på att det finns drabbade svenskar. Ett 50-tal svenskar befinner sig i Ankara just nu.

– Men det är en uppskattning. Ambassaden undersöker saken, säger Miriam Mannbro vid UD:s pressjour.

Bilder från flera nyhetsmedier och på Twitter visade skadade människor och flera döda kroppar på platsen.

Premiärminister Ahmet Davutoglu höll ett krismöte under dagen. På eftermiddagen uttalade sig Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om "den avskyvärda attacken”. I uttalanden manar han till ”solidaritet och beslutsamhet som ett svar på terrorn”, enligt TT.

Fredsdemonstration skulle hållas

Explosionerna skedde i samband med en fredsdemonstration i protest mot konflikten mellan den turkiska staten och den kurdiska PKK-gerillan.

Demonstrationen var organiserad av kurdiska vänsterorganisationer, enligt den kurdiska nyhetsorganisationen Rûdaw Media.

– Det är ett hänsynslöst och barbariskt angrepp på fredliga demonstranter, säger Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland i ett uttalande.

"Började skaka"

Enligt TT planerade det kurdiska oppositionspartiet HDP att delta i demonstrationen.

– Jag började skaka så fort jag hörde det. Vi försöker följa vad som händer. Det är fruktansvärt, de vill skrämma folket till att inte delta i demokratiseringen av Turkiet, säger Cenan Karaer på HDP:s svenska avdelning, till TT.

PKK beordrar eldupphör

Efter dådet ska den turkiska polisen ha skjutit varningsskott i luften för att skingra arga demonstranter, enligt AFP:s korrespondent.

Flera demonstrationer har drabbats av oroligheter vid tidigare tillfällen i Turkiet. I augusti urartade en demonstration i turiststaden Alanya i våldsamma kravaller.

Attentatet kommer samtidigt som PKK beordrar sina stridande till ett tillfälligt eldupphör inför det turkiska valet den 1 november. Den kurdiska gerillan ska upphöra med all militär aktivitet såvida de inte själva blir attackerade, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt många bedömare kan valet komma att ställas in på grund av säkerhetsläget i landet.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken i Turkiet (Oktober 2015)

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Turkiet (Oktober 2015)

Turkiet

Ankara