Statsvetare: Historisk överraskning

Av: Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Beslutet ger kritiker till DÖ inom M luft under vingarna"

Ulf Bjereld.
Ulf Bjereld.

Kristdemokraterna har beslutat att lämna decemberöverenskommelsen.

Det kallas "överraskande" och "märkligt" av statsvetare.

– Detta lär leda till starka interna diskussioner i Alliansen. De är nu helt oeniga kring DÖ, säger statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.

Vid Kristdemokraternas (KD) riksting beslutades på fredagseftermiddagen att partiet ska lämna decemberöverenskommelsen (DÖ).

Enligt Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det ett "historiskt" beslut.

– Det var för ett par dagar sedan ingen som trodde att det skulle gå på detta sättet. Det är av de största överraskningarna i svensk modern politisk historia, säger han.

"Märkligt"

Statsvetaren Malena Rosén Sundström, lektor vid Lunds universitet, tycker KD:s beslut är "märkligt".

– Det är märkligt med tanke på att KD inte skulle ha så mycket att vinna på ett nyval, om det är vad de vill driva det till. Det är i så fall ett högt spel, säger hon.

Vad händer nu?

– Det beror på vad som händer i andra allianspartierna. Om bara KD säger att de inte vill vara med i DÖ påverkar det inte överenskommelsens kraft, säger Rosén Sundström.

Ökad spänning inför m-stämma

Nästa vecka möts medlemmarna i Moderaterna för partistämma. Dagens beslut från KD kommer rikta extra starkt ljus på vad som sker då, enligt Rosén Sundström. Moderaterna ska nämligen, liksom KD, rösta om huruvida partiet ska överge DÖ eller inte.

Sju motioner – från politiker i lika många län – som förespråkar alternativet att lämna DÖ har lämnats in till partistämman.

– Det finns en högljudd grupp inom moderaterna som är kritiska mot DÖ. Det kan ge dem luft under vingarna att KD säger nej, säger Rosén Sundström.

"Försvårar" för Kinberg Batra

Hur reagerar partierna i övriga Alliansen?

– Det är såklart svårt att säga, men de kan nog känna sig överrumlade. Detta är något de gick in i tillsammans. Inom C och FP finns inte någon större kritik. Men för Anna Kinberg Batra kan det nog försvåra livet att KD sagt nej. Hon måste försvara sin linje, att hon är för DÖ, säger Rosén Sundström.

"Politiskt nederlag"

Nu står alliansen inför en stor utmaning, hävdar Ulf Bjereld.

– Detta lär leda till starka interna diskussioner. De är nu helt oeniga kring DÖ, säger han.

Vad betyder detta för Ebba Bush Thor?

– Hon har nu nått ett politiskt nederlag i en så viktigt fråga. Samma dag får vi veta att hon ersatt sin politiska motpol i partiet och att han inte längre ska leda debatterna i riksdagen. Det lär skapa en enorm turbulens, säger Ulf Bjereld.

Publicerad: