Kaos på akuten: ”Vi gråter på arbetstid”

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Sjuksköterskor tar antidepressiva för att jobba

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
Krisen på akuten i Lund får sjuksköterskor fly. Redan i år har 12 sjuksköterskor slutat. Flera andra är sjukskrivna på grund av utmattningssymtom.

Lund/Stockholm. Sjuksköterskor tar antidepressiva för att klara av att jobba – krisen på akuten vid Universitetssjukhuset i Lund är så allvarlig att patientsäkerheten är hotad och sjuksköterskor flyr.

– Det är för jäkligt att se kollegor må dåligt, säger Charlotte Evers, 47, driftansvarig sjuksköterska.

En sjuk man i 70-årsåldern ligger fastspänd på en bår i korridoren. Han mår illa. En sjuksköterska rusar förbi med en spruta i handen, hon registrerar förtvivlan i mannens ögon och skyndar vidare till nästa patient. I rummet intill ligger en dam som har kissat på sig – hon tryckte på larmklockan för tjugo minuter sedan.

Så beskriver driftansvarig sjuksköterska Charlotte Evers en vanlig kväll på akutmottagningen i Lund.

– Situationen är ohållbar. Det fattas tio stycken sjuksköterskor, säger Charlotte Evers.

Har tårar i ögonen

Hon har arbetat på akuten i fem år. Det senaste halvåret har varit extremt. Sömnproblem, hjärtklappning och magkatarr präglar vardagen. Känslan av att vara otillräcklig är ständigt närvarande.

Men det är när Charlotte berättar om hur hennes kollegor mår som tårarna kommer.

– Det är tufft att se paniken och tårarna i ögonen hos dem. Då försöker man trösta men härom veckan slutade det med att jag själv stod i läkemedelsrummet och grät, säger hon och stryker handen snabbt över vänster ögat.

Kollegorna Anne-Marie Lindwall, Malin Armelin och Stavros Mpatsiaris bekräftar bilden av en akutmottagning i kris.

– En sjuksköterska har över 20 patienter själv. Då hinner man inte hälsa på hälften av dem. Det är inte patientsäkert, säger Anne-Marie Lindwall, undersköterska.

Drabbad av panik

En kväll fick en sjuksköterska panik – hon ville lämna akuten mitt under sitt pass.

– Vi fick lösa det så att hon kunde gå ut en stund, säger Malin Armelin, specialistsjuksköterska.

Med stressen kommer också misstag.

– Det händer att man prioriterar fel, säger Stavros Mpatsiaris, sjuksköterska.

Bakgrunden är platsbrist och dålig arbetsmiljö. Eftersom sjukhuset har stängt flera vårdplatser uppstår en propp av patienter på akuten som inte slussas vidare.

– Vi förvandlas till en vårdavdelning trots att vi inte har resurser. Vi hinner inte hjälpa patienter med enkla saker som att gå på toaletten, säger Charlotte Evers.

Flera har slutat

Sjukhusledningen är medveten om problemet och inför sommaren har en extrem åtgärd vidtagits – alla ambulanser dirigeras om till Malmö på natten.

– Det löser inte problemet. I september när vi ska köra som vanligt fattas det 14 sjuksköterskor, säger Charlotte Evers.

Det är inte bara problem att hitta någon att anställa – man klarar inte av att behålla de man har.

– Redan i år har tolv sjuksköterskor och två enhetschefer slutat. Dessutom är fyra undersköterskor och två långtidssjukskrivna. En del tar antidepressiva för att orka jobba, säger Charlotte Evers.

”Jobbar för att förbättra”

Själv ska hon gå vidare till en tjänst i Helsingborg.

– Jag beklagar att sjuksköterskorna känner så här, men vi arbetar intensivt med att försöka lösa det. Vi har erbjuder bland annat 15 000 kronor per vecka för sjuksköterskor i regionen som har larmkompetens och vill arbeta på akuten i Lund, säger Jens Enoksson, chefsläkare, Region Skåne.

Regionstyrelsens ordförande, Henrik Fritzon (S), skyller delvis på sjuksköterskebrist men medger också att man inte har varit en bra arbetsgivare.

– Vi jobbar hårt med att förbättra situationen. Vi har tillfört tio miljoner extra till akutverksamheten i regionen.

Publicerad: