”Eran av västlig dominans är över”

avErik Melin

NYHETER

”Innebär en omvälvande vändpunkt för världen”

1 av 5

USA:s militära befälhavare i Europa är imponerad av den ryska insatsen i Syrien.

Tongångarna går igen i både amerikanska och europeiska medier.

”Eran av västlig dominans är över. Det finns inget Pax Americana, det är inte längre USA som upprätthåller ordningen”, skriver ansedda Der Spiegel.

Reaktionerna och åsikterna om Rysslands insatser i Syrien har varit delade.

Amerikanska försvarskällor har uppgett att fyra av de 26 missilerna som Rysslans avfyrade från Kaspiska havet i början av oktober landade i Iran istället för att träffa tänkta mål i Syrien.

Både Iran och Ryssland har förnekat att missilerna skulle ha flugit fel.

Men bara det faktum att Ryssland använt kryssningsrobotar väcker uppmärksamhet i USA.

– Ryssland gav en demonstration för världen, och för Ryssland, att de har kapaciteten. De kan matcha amerikanarna i en duell med kryssningsmissiler, säger Peter Felstead, redaktör på Jane's Defence Weekly, till CNN.

– Jag fortsätter att imponeras av deras förmåga att förflytta mycket materiel riktigt långt, riktigt snabbt, säger generallöjtnanten Ben Hodges, som leder USA:s styrkor i Europa, till kanadensiska National Post

Flygvapengeneralen David A Deptula säger i samma artikel att Ryssland samlar på sig erfarenheter inför kommande operationer.

– Ryssland använder kampanjen i Syrien för att testa sin förmåga.

Ett alternativ till USA

I den brittiska tidskriften The Economist gör man en liknande analys som den Peter Mattsson, forskare vid Försvarshögskolan och som utvecklar sitt resonemang här, gör av Rysslands agerande i Syrien.

”Vladimir Putin har gått in i Syrien för att slå ner jihadismen och för att stärka sin ställning på hemmaplan. Men också för att visa att man kan lita på att Ryssland, till skillnad mot USA, verkligen kan få saker gjorda i Mellanöstern”.

I september undertecknade Irak och Ryssland ett avtal om utbyte av underrättelser, vilket möttes av protester från USA. The Economist skriver att Ryssland vill utmana USA om makten att diktera världsordningen.

”Västliga dominansen över”

Samma tankebanor går igen i Der Spiegels krönika signerad tidningens Moskvakorrespondent. Matthias Schepp skriver att kriget i Ukraina och det ryska ingripande i Syrien innebär en omvälvande vändpunkt för världen.

”Eran av västlig dominans är över. Det finns inget Pax Americana, det är inte längre USA som upprätthåller ordningen”, skriver han i tidningen och menar att USA övergett initiativet under Obamas presidenttid.

Schepp nämner flera exempel för att illustrera att världen inte behandlar Putin som den galning USA och väst målat upp en bild av, bland annat Indiens premiärministers födelsedagshälsning i början av oktober.

”Grattis på födelsedagen president Putin. Jag ber för att du ska få ett långt liv, god hälsa och lycka”, skriver Narendra Modi, ledare för över en miljard människor, på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Syrien

Iran

Irak

EU