Tre till sjukhus efter brand på asylboende

avJulia Wågenberg

1 av 3

På onsdagskvällen utbröt en brand i ett rum på ett flyktingboende.

Tre personer fördes skadade till sjukhus.

Vad som orsakat branden är oklart men enligt räddningstjänsten startade den i rummet.

– Det kommer inte utifrån, det är ingen ruta som är pangad eller liknande, säger Mats Svensson, räddningstjänstens inre befäl.

Räddningstjänsten larmades vid 21.24 på onsdagskvällen. Det brann i ett rum på Migrationsverkets mottagningenhet i Jägersro i utkanten av Malmö.

Boendet evakuerades och mellan 300 och 400 personer fick lämna byggnaden, som tidigare använts som hotell. En dryg timma efter larmet kunde de återvända till sina rum.

Tre personer fördes till sjukhus, enligt polisen. Två av dem har skadats lindrigt, uppger Region Skånes pressjour.

Oklar brandorsak

– Rummet är helt utbränt. Det är en tvåvåningsbyggnad. Vi har personal kvar och försöker göra det rökfritt så att det kan användas, sa Mats Svensson, räddningstjänstens inre befäl, vid 22-tiden.

Vad som orsakat branden och om den är anlagd eller inte, är oklart i nuläget.

Finns det något som indikerar att det kan vara ett attentat?

– Det har börjat brinna inne i rummet. Det kommer inte utifrån, det är ingen ruta som är pangad eller liknande, säger Svensson.

Rummet ligger på andra våningen, enligt polisen. Det är avspärrat och ska undersökas av polisens tekniker på torsdagen.

"Startade i rummet"

Även Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg uppger att branden startade i rummet.

– Vi kan bekräfta att det varit en brand och att den startat i rummet. Brandorsaken är oklar, säger hon.

Migrationsverkets förhoppning är att merparten av de boende ska kunna återvända till byggnaden, berättar Öhvall Lindberg.

Migrationsverket: Olyckligt

– Men delar av byggnaden är rökskadad. Det är väldigt olyckligt att människor utsätts för fara. Vi måste avvakta den brandtekniska undersökningen för att se om detta kan kopplas till tidigare händelser, säger hon.

Boendet är ett av Migrationsverkets ankomstboenden. Där bor flyktingar någon eller några nätter innan de slussas vidare.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

– Men om den orsakats medvetet får utredningen visas. Det kan också vara så att den orsakats omedvetet, men det vet vi inte ännu, säger Calle Persson, informatör vid polisen i Skåne.

Bränder på flyktingboenden 2015

Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.

Interaktiv karta: Här har det brunnit

DECEMBER

16 december: Larm om flera bränder i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen utreder misstänkt mordbrand.

14 december: En villa i Södertälje totalförstörs i en våldsam brand samma dag som den skulle ha börjat användas som boende för ensamkommande flyktingbarn. Polisen utreder mordbrand.

9 december: Ett HVB-hem för ensamkommande har totalförstörts i en brand utanför Uppsala. En person som bor på boendet har gripits misstänkt för mordbrand.

9 december: En logementsbyggnad i Ängelholm som skulle bli flyktingboende börjar brinna när någon slänger in papper och någon vätska. Elden tar sig inte ordentligt.
3 december: Ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas i Götene. Polisen misstänker att branden är anlagd.

NOVEMBER

10 november: En lager- och kontorslokal i värmländska Forshaga eldhärjas. Kommunen hade inlett en utredning för att se om byggnaden skulle kunna bli aktuell som boende för asylsökande.

7 november: Ett planerat asylboende utanför Floda brinner ner till grunden. Orsaken till branden är ännu okänd.

7 november: En explosion inträffar på ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar. Polisen utgår från att detonationen var avsiktlig.

OKTOBER

29 oktober: Någon eller några häller brandfarlig vätska genom fönstret på en HVB-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör. Vätskan antändes, men personalen lyckades snabbt släcka branden.

28 oktober: Tre personer får föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö. Polisen rubricerar det som mordbrand.

28 oktober: Larm om brand vid tilltänkt asylboende i Danderyd. En väktare upptäckte att fasaden brann och släckte.

27 oktober: Mindre brand orsakad av att något brinnande kastas in på planerat flyktingboende på Färingtofta skola i Skåne. Automatlarmet gick och räddningstjänsten var snabbt på plats.

26 oktober: Brand i Lund vid dörren till ett boende för ensamkommande barn. Personalen släckte branden innan räddningstjänsten kom till platsen. Polisen misstänker att branden är anlagd.

26 oktober: Flera småbränder blossar upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. Två personer sågs kasta sten, hälla ut brännbar vätska och tända på.

24 oktober: Ny brand på Rosenkullens asylboende i Munkedal, i en del som inte eldhärjades i förra branden.

23 oktober: En byggnad som används som barnkoloni på somrarna totalförstördes i en brand i Ärla, Eskilstuna. Kommunen har undersökt möjligheterna att göra om kolonin till flyktingboende. Utreds som mordbrand.

22 oktober: Ett planerat flyktingboende i Perstorp sattes i brand tidigt på morgonen. Byggnaden var tom. Utreds som mordbrand.

20 oktober: Ett flyktingboende i Munkedal eldhärjades. Fjorton boende evakuerades. Polisen utreder det som grov mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

SEPTEMBER

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

AUGUSTI

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

MARS–JULI

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Orsaken till alla bränder är inte klarlagda. Polisen misstänker att ungefär en tredjedel av dem har startat inne på boendena.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö