Tusentals i manifestation

1 av 6 | Foto: TT

Mängder av människor samlas nu i Trollhättan för en manifestation. Tidigare under dagen hölls en tyst minut för offren med hundratals deltagare.

Utanför Kronan har brinnande marschaller formats till ett stort hjärta. Kvällens manifestation i Trollhättan har fått tusentals att vandra i fackeltåg bort till skolan Kronan där det som aldrig fick hända ändå skedde.

Facklorna lyser upp mörkret och det luktar bränt i luften. Tåget rör sig sedan förbi skolan mot torget.

– Jag är här för att manifestera mot våldet, det här är min gata det här. Det är så svårt att ta in. Ord räcker inte, säger Marie Egnell.

Hon arbetar som förskollärare och den mördade elevassistenten gick på hennes skola som barn, säger hon

Från en scen i närheten av skolan kommer deltagarna under kvällen att ges möjlighet att uttrycka sina tankar och känslor om dådet.

Tyst minut

Tidigare under dagen hölls en tyst minut för offren på Kronan. En minnesstund som samlade hundratals. Många av dem som deltog stod med nedböjda huvuden. Solen lyste över den improviserade minnesplatsen och på avstånd hördes kyrkklockor när den tysta minuten hade passerat.

Bland många andra hade den mördade 20-årige elevassistentens familj slutit upp.

– Han räddade era barn, var stolta över honom, säger elevassistentens mamma, tolkad av hans kusin som tillägger:

– Vi är alla svenskar. Vi måste hålla ihop och lära våra barn vad som gäller. Jag står på kärlekens sida.

Över en kvarts miljon människor över hela Sverige hade anmält i sociala medier att de skulle medverka vid den tysta minuten. Bakom initiativet står Robin Mashallah, ombudsman hos SSU i Stockholm. Han betonar att initiativet är helt opolitiskt.

– Jag vill att det ska bli en nationell samling för kärlek, solidaritet och medmänsklighet, säger han till TT.

Robin Mashallah kommer från Trollhättan och hans familj känner den mördade elevassistentens anhöriga.

– Min pappa och min lillebror har anknytning till deras familj.

Fritids på ny plats

Under den kommande veckan är det höstlov och skolorna är stängda. Men förskole- och fritidsverksamheten planeras att pågå som vanligt, med något undantag.

– Det fritids som brukar finnas på Kronan kommer att drivas på en annan plats i veckan, säger Peter Asp, kommunikationschef i Trollhättans stad.

Ingen ökad hotbild

Skolan är fortfarande avspärrad och det är oklart när den kommer att öppnas igen. Väktare finns vid den fritidsgård som är inrymd i Kronan, men kommunen har inte höjt säkerheten vid andra verksamheter.

– Polisen har sagt att det inte finns någon ökad hotbild mot någon verksamhet. Det här var ett enskilt illdåd och det kunde ha hänt var som helst, säger Peter Asp.

Om personal och elever skulle känna sig otrygga har kommunen ändå beredskap för att sätta in väktare.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

TT

ARTIKELN HANDLAR OM