Adelsohn Liljeroth: Är svårt att få jobb

Av: Johanna Westergård

Publicerad:
Förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.
Foto: Björn Lindahl
Förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

NYHETER

Glammiga erbjudande om nya jobb och företag som står på rad och vill ha dig. Så kanske bilden av hur ex-politiker har det efter sin politikkarriär.

Men nej, jobberbjudandena väller inte in. Det anser tidigare M-ministern Lena Adelsohn Liljeroth.

– Jag har mer fritid än jag skulle önska, säger hon.

Hon har varit kultur- och idrottsminister, suttit i regeringen i åtta år och i riksdagen ytterligare fyra år.

Vid valförlusten 2014 lade hon av.

– Många har frågat mig om jag har fått många erbjudanden efter det. Men nej det har jag faktiskt inte fått. En del frågor om att arbeta ideellt, men inte särskilt många jobb som jag skulle kunna försörja mig på. Jag har mer fritid än jag skulle önska.

Ångrar sitt engagemang

Om den här problematiken skriver hon i en krönika på News55. Upprinnelsen till krönikan var ett inlägg på Facebook från en föredetta riksdagskollega som mötts av just dessa problem.

”På Facebook tog jag nyligen del av ett förtvivlat inlägg från en tidigare riksdagsledamot, drygt 40 år gammal, som idag ångrar sitt politiska engagemang”. Hon fortsätter skriva att mannen sorgset konstaterar att han har ”ett CV med ett 12 år långt hål då jag tydligen inte gjort något av värde”.

– Det var förtvivlat. Och hos mig väckte det mycket tankar. Den här personen har sorg, andra blir bittra och jag blev förvånad, säger hon till Aftonbladet.

– Jag kan sysselsätta mig men skulle kunna göra mer i samhällets tjänst. Och vi måste ha förutsättningar att gå in och ut i politiken och folk måste våga bli politiker.

”Vissa bryter ihop”

Lena Adelsohn Liljeroth konstaterar att erfarenheten från många är att det inte står en kö och väntar efter det politiska livet.

– Jag fyller ju 60, så visst jag kanske inte är lika intressant. Men det här händer betydligt yngre också. Folk som behöver försörja sina barn. Vissa bryter ihop. Det gör mig frustrerad eftersom dessa människor har stor kunskap och lång erfarenhet.

Hon tror att problemet beror på politikerrädsla. Inte att de söker fel jobb eller tar för få kontakter.

– Många tvekar att fråga och komma med erbjudanden, kanske av rädsla att få nobben av politikern och för politikers stora kunskap.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN