Ica

Ica-butik stängs efter matsnusk

Av: 

Isabelle Nordström

Sara Kvarnström

NYHETER

”Det var sista utvägen”

Flugor, avfall bland frukten och kött med dubbla datummärkningar.

Ica-butiken var så snuskig att den tvingades stänga efter en oanmäld inspektion från kommunen.

– Det var risk för människors hälsa. Det här var sista utvägen, säger Gulvayar Shuman, en av livsmedelsinspektörerna.

När Värnamo kommuns inspektörer kom på oanmäld inspektion till Ica Matjätten på tisdagen möttes de av så mycket flugor, smuts och felaktigt hanterat avfall i matbutiken att de beslutade att stänga den på onsdagen.

– Att stänga en butik var inte ett lätt beslut men vi var tvungna och meddelade nämnden och cheferna som höll med oss, säger Gulvayar Shuman, en av livsmedelsinspektörerna i Värnamo kommun.

Märkte om kött

Inspektörernas rapport och bilder som tagits under inspektionen visar att rengöringen av rummen där mat förvaras och städ- och diskutrustningen var under all kritik. Där framgår också att avfall förvaras med mat som skulle säljas. Butiken sålde kött som fått en ny datummärkning av personalen bredvid den ursprungliga märkningen.

– Det var jättesmutsigt och bland annat förvarade man avfall med bra mat, säger Gulvayar Shuman.

I rapporten skrivs också att personalen inte har kunskapen som krävs för sina arbetsuppgifter. Bland annat förvarades grillat kött i närheten av rått kött.

Butiken sålde också en helt egen köttprodukt – ”skivspill”. På förpackningen fanns ingen innehållsförteckning vilket butiken kritiseras för.

Avfall förvarades i grönsakskylen.

Misskötts i flera år

Nu har butiksägaren förbjudits att driva livsmedelsverksamhet i lokalen till dess att de åtgärdat problemen och fått godkänt av kommunen.

– De städar och skrubbar nu och ska höra av sig när de är klara. Förbudet gäller tills bristerna är åtgärdade, säger Gulvayar Shuman.

Butiken har misskött sig i flera år säger livsmedelsinspektören.

– Vi har påpekat bristerna om och om igen. De har gjort åtgärder tillfälligt men sen hamnar vi på ruta ett igen, säger hon.

Kände till problemet

Ica centralt känner till problemet med butiken sedan tidigare och har då varit i kontakt med handlaren som lovat åtgärder.

– Vi har planerat in ett uppföljningsmöte till hösten, men nu hann kommunen före och det var bra, säger Mats Ovegård, kvalitetschef butik Ica Sverige AB.

På onsdagen skickade Ica en kvalitetscoach och försäljningsledare som ska hjälpa till att åtgärda problemen. Mats Ovegård säger att Icas ansvarsnämnd kommer att utreda handlaren som riskerar att bli utesluten från Ica.

Aftonbladet söker Ica-handlaren som är på utlandssemester och väntas vara tillbaka till helgen. Till Värnamo Nyheter säger han att han inte känner till vare sig den pågående städningen eller inspektionen.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ica

LÄS VIDARE

LISTA: De blev också avslöjade – fiskfusk, köttklister, hästlasagne, märkte om köttfärs

ÄMNEN I ARTIKELN

Ica

Värnamo

Livsmedelsfrågor