Flyktingkatastrofen

Aftonbladet avslöjar: Löfven träffar Merkel om flyktingfrågan

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Nu gör Stefan Löfven och Angela Merkel gemensam sak om flyktingarna – igen.

På tisdag möts de på tu man hand i Berlin, kan Aftonbladet i dag avslöja.

– Europas medlemsstater måste göra mer. Alla. Det är skamligt att vissa länder säger nej, säger Löfven.

På tisdag flyger statsminister Stefan Löfven (S) till Tyskland för att diskutera flyktingkatastrofen med sin kollega, förbundskansler Angela Merkel.

Mötet kom till efter ett samtal från Löfven häromdagen.

– Vi ska förbereda vad som måste komma ut av nästa europeiska råd, det är självfallet så att det är på samma tema som förut, att Europas medlemsstater måste göra mer tillsammans, säger han.

EU-pakt

Sverige och Tyskland har sedan i februari bildat en pakt i EU. De båda länderna väntas i nya prognoser ta emot två av tre flyktingar som kommer till EU, men nu vill man att övriga länder gör mer.

– Att vissa länder säger nej, vi tänker inte göra någonting, det är skamligt i den här situationen, säger Löfven.

Frågan diskuterades av EU:s ledare i juni, men beslutet blev inte så långtgående som Sverige och Tyskland hade hoppats på. Regeringscheferna enades dock om en frivillig modell för att öka flyktingmottagandet.

Nu ska Löfven och Merkel diskutera hur man kan ta nästa steg i arbetet.

– Angela Merkel är tydlig med att hon vill ha ett reformerat system för mottagandet, och då vill jag diskutera med henne hur vi kan komma fram till ett bra sådant system.

”Fasansfulla berättelser från dem som flyr”

Enligt Stefan Löfven är det dock en rad andra saker som också måste göras, utöver att få till stånd ett jämnare mottagande i Europa.

Bland annat handlar det om att få i gång fungerande samtal mellan EU och Afrikanska unionen, menar han. Majoriteten av flyktingarna kommer i dag från länder som Syrien, Eritrea, Irak och Somalia.

– Jag var själv i Etiopien i somras och fick höra de mest fasansfulla berättelser från människor som flyr för sina liv. De går igenom ett helvete. Vi måste hjälpas åt för att människor inte ska behöva göra dessa fasansfulla resor utan faktiskt få bo i trygghet och säkerhet i sina länder, det är det de helst vill, säger Löfven.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Angela Merkel

Tyskland

Stefan Löfven

Berlin

Afrikanska unionen

EU