Väder

Nu blir det rys(s)ligt kallt i hela Sverige

Av: 

Jill Sjölund

NYHETER

Året inleds med riktig köldknäpp - blir ner till 25 minusgrader

Nu slår Putin-kylan till.

Det nya året inleds med en rysk köldknäpp och minusgrader över hela landet.

- Samtidigt kan vindar från Östersjön dra in och generera snökanoner, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Lågtrycket från väst som dominerat stora delar av hösten, och fört in milda temperaturer som gett oss rekordvarmt väder, är över. I stället kommer Putin- kylan.

Håller i sig

- Det behövs högtryck för att få kallare temperaturer på vintern och det kommer nu. Det kommer in från Ryssland. Det blir minusgrader över hela Sverige, från fem minus på dagarna i Skåne till 25 minus i norra Sverige, säger Marie Staerk.

Som det ser ut nu håller köldknäppen i sig ett tag - och 2016 blir åtminstone till en början vitt. Särskilt i de östra delarna av landet mot Östersjön.

- Vindar från sydost kan dra in från Östersjön över landet och generera snö- kanoner i Stockholmsområdet, Östergötland och på Gotland, säger Marie Staerk.

Ökad olycksrisk

Särskilt i dag och i morgon väntas många trafikanter vara ute på vägarna för att ta sig hem efter nyårsfirandet. Trafikverket varnar för en ökad olycksrisk i snön och kylan.

- Häng med i väderrapporteringen och förbered er på besvärligt väglag. Se till att vara utvilade och starta dagen tidigt så att ni har god tid på er och inte behöver stressa, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

Nytt lågtryck

De kalla vindarna från Ryssland väntas hålla ett fast grepp om hela landet åtminstone fram till nästa fredag. Sedan ser ett nytt lågtryck ut att komma in västerifrån och dra upp temperaturerna strax över nollan åtminstone i Skåne.

Publisert:

LÄS VIDARE

Hundra dog i svenska superstormen

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder