Västtrafik

Kontrollanterna stoppas: ”Jobbar inte för tillfället”

avAnton Kasurinen

Kontrollanterna som brottade ned en busschaufför i Göteborg kommer inte få några mer uppdrag åt Västtrafik, efter händelsen i fredags. Företaget G4S som kontrollanterna är anställda av har startat en utredning.

– Kontrollanterna jobbar inte för tillfället, säger G4S regionchef Mikael Högberg.

Flera vittnesmål och ett videoklipp visar hur biljettkontrollanter från G4S, som utför biljettkontroller åt Västtrafik, brottade ned en busschaufför i Göteborg fredags kväll. Busschauffören bar uniform och visade upp sitt förarbevis. Både Västtrafik och chaufförens arbetsgivare Transdev har intygat att en bussförare med uniform och tjänstebevis får åka buss i tjänsten och på väg hem från jobbet. Men kontrollanterna krävde att mannen visade upp ett giltigt färdbevis. I klippet syns också hur en biljettkontrollant skriker åt busschauffören som sitter på marken i handfängsel. Västtrafik har fått kritik från flera håll efter händelsen, och bad i går busschauffören om ursäkt.

Får inte fortsätta jobba för Västtrafik

På sin Facebooksida skriver Västtrafik att de gjort klart för G4S att kontrollanterna inte ska få fortsätta arbeta för Västtrafik. ”G4S kontrollanterna som var med i denna incident är alltså bortplockade och arbetar inte längre i Västtrafiks namn,” står i det i meddelandet på Facebooksidan.

G4S bekräftar att de inblandade kontrollanterna inte längre jobbar ute i kollektivtrafiken.

– De jobbar inte för tillfället. Vi kommer att göra en utredning från början till slut och de är naturligtvis tillgängliga för oss i den utredningen, säger G4S regionchef Mikael Högberg.

Vad betyder det rent konkret?

– Att de inte jobbar för tillfället. Jag kan inte uttala mig exakt om vad de gör, men de jobbar inte för tillfället.

”Mycket beklagligt”

Mikael Högberg menar att biljettkontrollanterna i videoklippet visar upp ett beteende som inte är okej.

– Det är mycket beklagligt att vår personal beter sig på det här sättet mot den här föraren. Vi är tydliga med att det inte är det förhållningssättet vi ska ha. De sakerna som sägs och hur man för sig på platsen är inte ett professionellt beteende. Vi ska inte utsätta någon på ett sätt som kan upplevas kränkande, säger han.

Oklart vad som har hänt

Busschauffören har anmälts för våld mot tjänsteman och ska ha bitit en av kontrollanterna. I en filmsekvens säger den kvinnliga kontrollanten:

– Varför bet du mig, din jävla idiot?

Sedan visar hon upp sin hand. Busschauffören är också anmäld för bedrägligt beteende, eftersom han åkte utan biljett.

Busschauffören har gjort en motanmälan om misshandel.

Exakt vad som har hänt är fortfarande oklart och varken Västtrafik eller busschaufförens arbetsgivare Transded har velat kommentera det. Även G4S avstår från att kommentera.

– Vi håller på med en utredning för att ta reda på vad som har hänt och dessutom pågår en polisutredning parallellt, säger Mikael Högberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

G4S

Göteborg