Experten: I linje med vad de har sagt

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
1 av 2
Roger Lundgren.

Under onsdagen kunde Aftonbladet avslöja att prinsessan Madeleine flyttar till Storbritannien med sin familj.

Hovexperten Roger Lundgren är inte förvånad.

– Det ligger i linje med vad de har sagt hela tiden, säger han.

En kort tid efter hemkomsten väntas flyttlasset gå igen.

Chris O'Neill och prinsessan Madeleine samt dottern Leonore flyttade från USA till Sverige i februari i år och hela familjen blev folkbokförda i Stockholm.

Tidigare under onsdagen avslöjade Aftonbladet att Chris O'Neill är utvandrad, enligt Skatteverket. Sedan den 22 april är han folkbokförd i Storbritannien där han nu förbereder ett nytt boende för familjen.

”Mycket har pekat på London”

Hovet bekräftade att flytten till Storbritannien väntas ske i höst. Enligt Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör för Kungliga Magasinet, är det ett väntat drag.

– Det ligger i linje med vad de har sagt hela tiden. När de flyttade till Stockholm sa hovet att det var en tillfällig lösning. Mycket har pekat på London med tanke på Chris brittiska ursprung, säger han.

Leonore föddes i februari 2014 och Madeleine väntas föda parets andra barn i juni.

Beslutet att bosätta sig i Storbritannien kan påverka successionsordningen.

– Om deras barn ska kvarstå i tronföljden måste de uppfostras svenskt. När Leonore föddes sa riksmarskalken att det innebär att hon ska gå i svensk skola. Däremot har de aldrig förtydligat om den svenska skolan måste ligga i Sverige. Det är en tolkningsfråga, säger Lundgren.

Avståndet en fördel

Närheten till Sverige för att det blir enklare för Madeleine att fullfölja sina kungliga plikter jämfört med när hon bodde i USA.

– Det blir enklare för henne att pendla. Det finns viktiga evenemang hon måste genomföra. Nationaldagen och Nobelfesten är två exempel. Jag gissar också att hon avser jobba med Childhood-frågorna från London, säger Roger Lundgren.

Han tror inte att flytten är ett tecken på att prinsessan har planer på att avsäga sig sin kungliga titel.

– Nej. Om hon hade velat det hade hon gjort det i samband med bröllopet med Chris, säger han.

Publicerad: