Margret berättar om sin hårsjukdom: ”Det växte aldrig ut igen”

avViktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sjukdomen uppmärksammas under september

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Margret Atladottir berättar öppet om sin hårsjukdom.

Journalisten Margret Atladottir valde i helgen för första gången att berätta om livet med hårsjukdomen alopecia.

”I mitt fall slutade jag aldrig tappa hår och det växte aldrig ut igen”, skriver hon i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

Normalt ses hon ofta i pastellfärgat hår men i helgen lade Margret Atladottir upp en helt annan bild av sig själv på sociala medier. En Margret bara hennes närmaste tidigare sett.

”Jepp, jag bär peruk och har gjort nästan varje dag de senaste tre åren”, skrev hon på Facebook.

”Slutade aldrig tappa hår”

Margret berättade att hon har alopecia, en autoimmun sjukdom som kan leda till olika former av håravfall. Två procent av befolkningen i Sverige anses lida av den. För henne började det 2012.

”För tre år sedan började jag tappa hår. Ganska vanligt, och ingen big deal, det växer ju ut igen liksom. Well i mitt fall slutade jag aldrig tappa hår och det växte aldrig ut igen. Inom några månader hade jag tappat prick allt hår på huvudet + ögonbrynen”, skriver hon.

”Ville inte vara 'tjejen utan hår'”

Till vardags är hon chefredaktör på sajten Politism, och just hennes yrkesroll var något som fick henne att tveka om att berätta om alopecian.

”Jag ville inte vara 'tjejen utan hår'. Jag bestämde mig därför att det bara var mina närmsta vänner och familj som skulle få se mig precis så som jag ser ut, och att jag inte skulle prata om min sjukdom 'offentligt' eftersom jag jobbar som journalist. Jag resonerade så här: Jag har så pass mycket annat jag hellre vill prata om”.

Läs Margrets Facebookinlägg nedan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM