Efter skandalerna: Kommunal bygger lyxig nattklubb

avIsabelle Nordström, Richard Aschberg

Tidigare anställd: ”De planerade erotiska shower”

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON

Kommunal ska öppna nattklubb på Sveavägen i Stockholm.

Fackförbundet satsar 25 miljoner på att bygga om källarvåningen under lyxkrogen Metropol Palais med bland annat bar och restaurangkök.

– De skulle också ha små shower i burleskstil. Det skulle inte bli direkt naket, men ändå erotiskt, säger en som har jobbat i Kommunals krogbolag.

I början av veckan avslöjade Aftonbladet i samband med granskningen av fackförbundet Kommunal, att de hittills har gått back över 320 miljoner kronor på att bedriva krog- och konferensverksamhet.

Sverige största fackförbund driver bland annat restaurang Metropol Palais på Sveavägen 77 i Stockholm för medlemmarnas pengar, en lyxkrog där en flaska vin kan kosta upp till 32 000 kronor.

Nu bygger de också om källarlokalen under restaurangen. Planen är en nattklubb med erotiskt tema, säger en tidigare anställd i Kommunals krogbolag Lyran till Aftonbladet.

– Det skulle vara i art deco-stil och det skulle vara en unik klubb, med ljusillusioner som skulle ändra sig hela tiden. Vi har fått se en powerpoint där de beskrev planerna, säger personen.

Källa: Planerade burleskshower

Det har gjorts försök tidigare att bedriva nattklubb på Metropol Palais, men det har inte fungerat då det stört hyresgästerna, enligt Aftonbladets källa.

Därför ska man nu ha lagt ner mycket tid och resurser på att ljudisolera väl, och förlägga klubben till källarvåningen.

Tidigare vd:n på konferensföretaget Lyran, Raffaello Di Schiena – som häromdagen sparkades från sin post – ska själv ha hållit en presentation av planerna för klubben, enligt Aftonbladets källa.

– De skulle ha små shower i burleskstil. Det skulle inte bli direkt naket, men ändå erotiskt. Jag är hundraprocent på att han sa det, säger den tidigare anställda.

Kostar 25 miljoner

En annan tidigare anställd säger till Aftonbladet att det planeras någon sorts jazzklubb i gammal stil, som enligt uppgift ska hålla öppet till sent på natten.

– Det ska bli en bar och en vip-hylla, vad jag har förstått, säger personen.

– Spontant handlar det om fruktansvärt mycket pengar.

Förbundsstyrelsen har beslutat att anslå 25 miljoner till renoveringen av lokalerna. I slutändan är det Kommunals medlemmar som betalar satsningen.

Bara under 2012 gick verksamheten minus med över 114 miljoner kronor. Det är lika mycket som drygt 49 000 medlemmar betalade in i avgifter det året.

Stockholms stad fick en ansökan om bygglov för ombyggnaden i januari 2015. Fastighetsbolaget Polstjärnan, som ägs av Kommunal, ville bygga om förrådslokalen i källaren till 240 kvadratmeter bar.

Enligt ett pressmeddelande från Kommunal själva ska källaren förvandlas till en konferensmatsal för drygt 130 gäster. Inte ett ord om någon bar nämns.

”Först och främst konferenslokal”

Men enligt Kawa Zolfagary, pressekreterare på fackförbundet, framgick det av förslaget som förbundsstyrelsen klubbade igenom i mars. Då föreslog Lyrans styrelse, med Kommunals kassör Anders Bergström i spetsen, att man skulle anslå 25 miljoner kronor för ombyggnad av Metropol Palais.

– Det ska bli en bar kvällstid, men jag tror inte att det handlar om nattklubb. Först och främst handlar det om konferenslokal, säger Kawa Zolfagary.

Att det skulle planeras erotiska shower eller inredas i ”burlesktema” i den nyrenoverade lokalen vet han inget om.

– Det finns inget om burlesk i våra papper i varje fall, säger han.

Aftonbladet har sökt Raffaello Di Schiena.

ARTIKELN HANDLAR OM