#jagärtacksam - kampanj i Åmål

avJulia Skott

NYHETER

”Tacksam för mitt andra hemland där jag känner mig trygg och säker”

Foto: Samverket
Maria Hiswani, Khaled Daraa och Faryal Azari.

Frivilligcentralen Samverket i Åmål har dragit igång kampanjen #JagÄrTacksam, där nyanlända berättar om sin resa till Sverige.

Följ Vi hjälper på Facebook för mer historier och positiva exempel ur flyktingkrisens spår!

På frivilligcentralen Samverket i Åmål arbetar man med aktiviteter både för för äldre och för nyanlända. Nu har de dragit igång kampanjen #jagärtacksam, för att sprida människors berättelser om vägen till Sverige och om deras mål när de väl kommit hit.

Den stunden då jag såg min familj när jag kom till Sverige är det mest värdefulla minne jag har. Jag grät som aldrig förr, jag kramade dem som om jag aldrig någonsin igen skulle vilja lämna dem. Jag kommer aldrig glömma den dagen.

Jag är tacksam för: att jag nu får bo i Sverige, mitt andra hemland där jag nu känner mig trygg och säker! Efter allt detta jag upplevt så vet jag att själen är värdefull, och att vi alla förtjänar att leva.

Maria Hiswani, 19 år, från Syrien. Läs hela hennes berättelse här.

”De har mycket att berätta”

– Integration handlar inte bara om att nå de som kommit hit, som talar ett annat språk, man måste också rikta sig mot de

Kristine Geimure, Samverket.

som redan bor här, särskilt i en liten kommun som Åmål, säger Kristine Geimure, som är frivilligsamordnare.

– De som har flytt, de är ofta högutbildade människor, de är ambitiösa och målmedvetna. Vi vill uppmärksamma människor på vad de har gått igenom – de har flytt krigsområden, de kanske har sovit på gatan, inte ätit på många dygn. De har mycket att berätta – och vi märker alltid att de är tacksamma över att ha kommit hit.

Jag födde vår son i Iran, och då han inte kunde få varken skola eller vård där då vi var papperslösa så bestämde vi oss för att försöka ta oss till Grekland.

Vi trodde alla att vi skulle drunkna när det gick hål i gummibåten, vi skrek och trodde allesammans att vi skulle dö, men vi överlevde allesammans denna skräckfärd.

I Grekland blev vi tagna till ett flyktingläger, ifrån Grekland så lyckades jag och min son ta oss till Stockholm. När vi kom dit, så visste jag ingenting om Sverige. Jag blev först skickad till ett flyktingläger i Kiruna där vi levde under en tid, men när myndigheterna hittade en lägenhet åt oss i Åmål så var det här vi kunde börja bygga vårt nya liv. Min man fick efter 3 månader komma och återförenas med mig och vår son. Det var en dag fylld av glädjetårar och jag tackar Gud för att min familj och jag lyckades överleva vår flykt ifrån terror till frihet.

Mitt mål i Sverige: Att utbilda mig till sjuksköterska och hjälpa människor inom vården.

Faryal Azari, 25 år, från Afghanistan. Läs hela hennes berättelse här.

Intervjuer och bilder läggs upp kontinuerligt på Samverkets Facebook-sida, och de har redan delats och gillats av många.

– I vanliga fall når vi kanske något tusental personer. De här bilderna har delats mycket och nått fyra-femtusen personer, vilket är stort för Åmål! Det som är roligt är att vi fått uppmärksamhet både från våra följare och organisationer i andra länder.

När jag fick uppehållstillstånd så flyttade jag till Åmål där en av mina vänner hade hittat en lägenhet. Men jag tänker ofta på min familj, som fortfarande är kvar i krigets Syrien. De lever utan ström, vatten eller internet och tvingas ständigt byta bostad.

Jag är tacksam för att det svenska folket och regeringen väljer att hjälpa oss som flyr. Idag lever jag inte i krig, jag är trygg och jag är fri.

Khaled Daraa, 30 år, från Syrien. Läs hela hans berättelse här.

– Vi hoppas att det här sprids och att andra också använder samma hashtag, säger Kristine Geimure.

– Det är viktigt att visa att man bryr sig om de som kommer hit. De vill integreras, och vi måste göra vår del.

Samverkets Facebooksida kan du läsa mer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Åmål