Föll en månads regn på 60 minuter

avSara Kvarnström

Plötsligt extremväder chockar Norden

Hagel, åska och regn. Det plötsliga drabbades Sverige av ett oväder värdigt en tropisk regnskog. Trafiken stoppades på flera platser och blixtnedslag prövade räddningstjänsten.

Tipsa | Aftonbladet

Norge chockades i måndags av regnskurar som liknar tropiska regn i Brasilien och Indonesien. Mer än 100 millimeter regn föll på en timme säger norska forskare chockat till the Independent. Det är mer än en normal månads regn på 60 minuter.

Även Sverige drabbades på onsdagseftermiddagen av ett rejält oväder.

I Västerås stannade trafiken av på onsdagseftermiddagen efter att ett oväder överraskat trafikanterna på väg 252.

– Bilarna står still. Regn och hagel gör att det inte går att åka, rapporterar ett vittne på plats till tidningen VLT.

Också i Stockholmsområdet chockade väderomslaget bilisterna vid halv fyra-tiden. Marion Kässi i Huddinge skulle bara köra 50 meter men var tvungen att ringa och säga att hon kom sent.

– Det kom en skur med regn och hagel men jag kunde inte köra för jag såg ingenting. Jag var tvungen att vänta på ett uppehåll, säger Marion Kässi.

Blixtar orsakar bränder

På flera platser har det också rapporterats om blixtnedslag som orsakat bränder i lador och hus. I Tierp kämpar räddningstjänst med en brand i en villa i Vallby efter att blixten slagit ner.

Kommer villan gå att rädda?

– Det är det vi försöker göra nu, men det går inte att säga än, säger Roger Sverndal på Storstockholms räddningscentral till UNT.

Det ska inte finnas någon spridningsrisk och ingen person ska ha befunnit sig i huset. Vid 16.15 brinner det fortfarande och rökdyare jobbar på platsen.

Fortsätter i morgon

Det är främst Svealand som drabbats av eftermiddagens oväder, säger meteorologen Markus Sjöstedt vid SMHI.

– Lokalt kan det nog ha varit ganska så intensiva skurar. Dessutom har det varit en del åskväder i området.

Under kvällen väntas ovädret mattas av på de flesta håll för att sedan återkomma under morgondagen.

– Då framför allt över östra Svealand. Under eftermiddagen kan det falla kraftiga regnskurar. Det kan även förekomma en del åskskurar, säger Markus Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Trafik