Nya uppgifter: ”Bålstapappan ville bli gripen”

avJulia Burman Görans

1 av 7 | Foto: Patrik Lundin
Den nioåriga flickan knivskars till döds i Bålsta.

Pappan som misstänks för mord på sin nioåriga dotter försökte bli gripen tidigare på dagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det finns uppgifter om att han ska ha försökt råna någon på ett besynnerligt sätt. Det tyder på att han ville komma i kontakt med polis, säger försvarsadvokat Thomas Martinson.

Sedan tidigare är det känt att den man i 45-årsåldern som misstänks ha knivmördat sin nioåriga dotter i Bålsta hade sökt vård för sina psykiska besvär.

Tidigare på morddagen uppsökte pappan Akademiska sjukhuset i Uppsala men fick åka hem för en planerad uppföljning i öppenvården.

Nu kan Aftonbladet avslöja uppgifter som vittnar om att pappan gjorde fler försök att bli omhändertagen torsdagen den 9 juli.

Enligt vittnesuppgifter ska han ha gått fram till en väktare i Bålsta centrum. Sedan ska han ha bett honom att få bli gripen.

Han ska även ha gått in i en butik och sagt att han ville råna den på cigaretter.

”Ville bli omhändertagen”

Uppgifterna bekräftas som tillförlitliga av mannens försvarsadvokat Thomas Martinson.

– Uppgifterna stämmer, enligt vad jag känner till. Det finns uppgifter om att han ska ha försökt råna någon på ett besynnerligt sätt. Det tyder på att han ville komma i kontakt med polis och bli omhändertagen. Det är därför han gör det. Det är inte så att han behöver råna någon på några cigarettpaket.

Är det här uppgifter du kommer att använda?

– Det är ju en ingrediens som i alla fall har en viss betydelse under vilken sinnesstämning eller sinnesfunktion en person agerar. Om man går in i en affär och försöker råna den och dessutom angriper en vakt med ambitionen att bli omhändertagen så är det väl inte en fullt fungerande människa. Man försöker väl avvärja en situation som man inte vill vara i.

Förlängd åtalstid

När Aftonbladet kontaktar åklagaren Magnus Berggren, som leder förundersökningen medan ordinarie åklagaren Liselott Herschend är på semester, vill han inte kommentera uppgifterna.

– När man gör en utredning i den här typen av fall tittar man även på vad som har skett före. Men det är inget jag kan kommentera i dag. Jag är inte beredd att lämna några uppgifter om vad han eventuellt har gjort eller inte gjort.

Enligt honom kommer åtalstiden, som sedan tidigare har förlängts till den 7 augusti, begäras om att bli förlängd ytterligare två veckor.

”Kommer inte ihåg”

Det var den 9 juli som en nioårig flicka och hennes mamma hittades knivskurna i en bostad i Bålsta. I huset fanns ytterligare två personer. Bålstamannen är i nuläget häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på dottern, grov misshandel mot flickans mamma, misshandel och försök till misshandel.

Enligt försvarsadvokat Thomas Martinson har mannen svårt att minnas vad som hände under morddagen.

– Han ifrågasätter inte de omständigheterna som beskrivs för honom. Men han kommer inte ihåg stora delar av händelseförloppet.

ARTIKELN HANDLAR OM