EU: Asylsökande ska omfördelas från Sverige

avIsabelle Nordström

Foto: TT
Dimitris Avramopoulos, EU:s kommissionär för migration, inrikes frågor och medborgarskap, höll på måndagen en presskonferens tillsammans med inrikesministern och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för att diskutera migrationskrisen.

Asylsökande i Sverige ska kunna omfördelas till andra EU–länder.

Dessutom ska svenska regeringen få ekonomiskt stöd.

– Vi ska hjälpa Sverige på mer än ett sätt, säger EU-kommissionär Dimitris Avramopoulos vid en pressträff på Rosenbad.

I eftermiddag träffade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) för att diskutera flyktingsituationen i Europa.

Vid en pressträff på Rosenbad efter mötet lovade Avramopoulos att asylsökande kan komma att omfördelas från Sverige till andra EU-länder.

– Förslaget kommer att ligga klart om några dagar, säger han.

Upprepade gånger berömde han Sveriges agerande i flyktingkrisen.

– Sverige har visat solidaritet och tagit ansvar. Inget land ska ta det här ansvaret ensamt, säger han.

– Kommissionen ska se till att andra tar sitt ansvar.

Bad om EU–hjälp

I början av november ansökte regeringen om hjälp från EU för att lösa flyktingkrisen – såväl pengar som omfördelning av asylsökande till andra länder.

– Det är ett mycket allvarligt och ansträngt läge för Sverige nu, vi behöver hjälp av andra EU-länder. Det är därför regeringen nu ansöker om att få bli del av EU:s omfördelning och ger Migrationsverket i uppdrag att ansöka om finansiell hjälp från EU:s fonder, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) då.

Därför kommer inte Sverige att behöva ta emot asylsökande från Grekland och Italien inom ramen för EU:s omfördelningssystem, enligt Dimitris Avramopoulos.

EU–kommissionen kommer dessutom att stötta Sverige ekonomiskt med tiotals miljoner euro.

Oklara konsekvenser

Avramopoulos var vag om vilka konsekvenser det kommer att bli för de EU-länder som inte hjälpt till i flyktingmottagandet.

– Kommissionen hotar eller straffar inte, säger han, utan att vilja avslöja mer.