Hon misshandlades av maskerade män

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: KRISTER HANSSON
– Jag är rädd för mitt liv, säger Ana Maria, 21.

MALMÖ. Ett läger med EU-migranter i Malmö attackerades tidigt på lördagsmorgonen av två maskerade män. Med tillhygge gick de loss på skjul och tält där människor sov. Ana Maria, 21, fick ett djupt jack i huvudet.

– Jag trodde jag skulle dö. Blodet forsade ned från min panna. Det gjorde oerhört ont, säger hon.

21-åriga Ana Maria har blicken fäst på sina händer i knäet. Hennes ögon är trötta. Den lilla strimma hop hon kände inför framtiden försvann klockan tre på lördagsmorgonen. Då attackerades lägret där hon bor av två okända män. Med någon form av slagträ gick de bärsärkagång. Ana fick ett hårt slag i huvudet.

– Jag trodde jag skulle dö. Blodet forsade ned från min panna, säger hon.

Kördes till akuten

Alla migranter rusade ut för att se vad som stod på. En vän till Ana ska ha sett hur två maskerade män sprang snabbt från platsen.

– Min vän ringde polisen och de skickade hit en ambulans. Den kom med påslagna sirener, säger hon.

Ana bars in i ambulansen med en bår och kördes till akuten på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Hon hade fått ett sju centimeter långt jack i huvudet som behövdes sy och dessutom en rejäl hjärnskakning.

– Jag kräktes och hade väldigt ont i huvudet.

”Är rädd för mitt liv”

När hon skulle lämna sjukhuset kom nästa chock – det hade kostat 3 500 kronor att få såret omlagt. Den räkningen vet hon inte hur hon ska betala. Huvudet gör för ont för att hon ska orka tigga. Dessutom är rädslan att bli slagen stark.

– Jag är rädd för mitt liv, säger Ana.

Planen är istället att försöka ta en buss hem till staden Bestrita i Rumänien. Hon har hört att Malmö stad kan hjälpa till med biljett. Hemma väntar hennes två små pojkar som är 1 och 2 år gamla. Trots att hon längtar efter dem bävar hon för hemkomsten..

– Det är hemskt. I Rumänien har jag inget arbete och det är väldigt svårt att få ihop pengar till mat.

Ana visar bilder på sina söner. De står tätt intill varandra och ler in i kameran. Kortet är taget hemma hos Anas mamma. Där blev hon tvungen att lämna dem när hon åkte till Sverige. De sporadiska telefonsamtal hon kan ringa dövar inte längtan efter sönerna.

– Jag vill att de ska ha ett bra liv. Därför skickar jag alla pengar jag får till dem.

Andra attacken mot lägret

Ana är en av hundratals EU-migranter som sökt sig till Malmö från fattiga hemförhållanden i Rumänien. Hon skadades värst vid attacken eftersom hon sov i tält. Tyget skydde inte mot de hårda slagen. Händelsen har polisanmälts och enligt TT utreds den som en misshandel och hatbrott.

Det var den andra attacken på kort tid mot lägret. En vecka innan misshandlades en man vid lägret av fyra maskerade män. De stal även hans plånbok.

– Jag är väldigt rädd för att sova i parken nu efter det som hänt, säger Ana.

Enligt TT har Malmö stad beslutat att migranternas läger i Pildammsparken ska bort. Några migranter kommer flytta till ett tillfälligt evakueringsboende. Andra har valt att stanna kvar.

Vad händer med dina vänner när lägret rivs?

– Jag tror de kommer flytta över till ett annat läger i Malmö. Det har man pratat om.

Vakthavande befäl vid Skånepolisen ville under söndagen inte kommentera utredningen om misshandeln av Ana Maria.

Publicerad: