Väntade på vakterna - utanför cellen

NYHETER

Flera skott avlossade vid fritagnings- dramat i natt - flyktbilen hittad i morse

1 av 3 | Foto: Rymlingar tog gisslan En fånge ber om hjälp och vakterna går dit. Men istället möts de av Tony Olsson med en pistol i handen. Sedan fortsätter fritagningsdramat där sammanlagt fyra interner fritas.

HALL

Det var den livstidsdömde polismördaren Tony Olsson som höll i vapnet när han och tre andra fångar rymde från anstalten i Hall i natt.

Flera skott avlossades och två vakter togs som gisslan innan rymlingarna försvann i en röd Saab.

Polisen misstänker nu att någon i personalen låst upp dörren till Tony Olssons cell.

Två vakter togs som gisslan när Tony Olsson tillsammans med Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya och Daniel Maiorana i natt rymde från anstalten i Hall.

När de två vakterna på tisdagskvällen kom för att se till en fånge som ringt och ville ha medicin, möttes de i korridoren utanför cellerna av Tony Olsson med pistol i handen. Eftersom celldörrarna inte går att öppna inifrån misstänker nu polisen att någon ur personalen låst upp dörren till Tony Olsson cell.

– Det är en katastrof. Någon med tillgång till nycklar har öppnat dörren för Tony Olsson, säger Halls säkerhetsinspektör Mats Ehn, som också fungerar som jourhavande anstaltschef den här veckan

En annan fråga som förbryllar polis och kriminalvård är hur vapnet har kunnat komma in på avdelningen.

– Man ska inte kunna ta sig ut på det här sättet. Än vet vi inte vad som skett men nu pågår en brottsutredning och vi ska försöka ta reda på hur det här har kunnat hända, säger Thomas Berger till TT.

De två kvinnliga vakterna, varav den ena kom från centralvakten och den andra från en annan avdelning, tvingades av Tony Olsson att lämna ifrån sig nyckelknipporna. Sedan låste han upp dörrarna till de andra tre cellerna, där Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya och Daniel Maiorana satt.

Skottlossning vid grindarna

En av vakterna blev inlåst i ett utrymme medan den andra fördes till grindarna. Bredvid centralvakten ligger ett besöksrum och det var där skottlossningen inträffade.

Tony Olsson och de andra tre försökte först ta sig ut via besöksrummet där de sköt sönder rutan. Men det fungerade inte. Internerna tvingade sedan vakten att under pistolhot öpnna grindarna.

Flyktbilen hittad

Utanför Hall väntade två personer med flyktbilen, en mörkröd Saab 9000.

Bilen ägs av en 30-årig man, skriven i Nyköping, och ska enligt ägaren stått på en långtidsparkering. Var denna låg vill polisen inte berätta, men de konstaterar att ägaren till bilen inte haft något med rymningen att göra.

Bilen hittades på onsdagen en parkväg alldeles intill en liten sjö i Sorundatrakten nära Hall.

Polisens tekniker håller på att finkamma fordonet, men polisen vill inte kommentera vad bilen innehåller och om det kan kasta mer klarhet över vart de fyra rymlingarna tagit vägen

Klockan 00.11 larmas polisen. Senare utfärdas rikslarm.

– Tony Olsson har en dokumenterad känd farlighet, säger Lars Nyhlén, chef för rikskriminalen som i natt fick information om att Tony Olsson var på flykt av Aftonbladets reporter.

– Det är klart att det finns en risk för att allmänheten kan komma i vägen. Det är bara att hoppas att inget allvarligt händer, säger han.

Under natten upprättades flera vägspärrar. Bland annat på väg 225, där en misstänkt hästtransport undersöktes. Området kring Hall genomsöktes tidigt av hundpatruller. Vägspärrar sattes upp och helikoptrar sökte igenom området med hjälp av värmekameror.

På onsdagsmorgonen breddades sökandet ytterligare.

Kända interner som sitter på Hall

Aftonbladet , Per Mattsson, TT