”Det blir vackert väder på onsdag”

NYHETER

Läs chattet med meteorolog Sune Samuelsson

På onsdag kommer sommaren till Sverige. Och den stannar kvar – åtminstone veckan ut.

Sen är det fortfarande osäkert.

Det skriver meteorologen Sune Samuelsson i ett chatt med läsarna.

Sune Samuelsson säger:Hej, nu är jag här. Välkomna att ställa era frågor.

hockey-punkaren säger: En fråga som alla undrar över: När kommer det utlovade fina vädret?

Sune Samuelsson säger: Det blir vacker väder på onsdag. Det verkar som om det kommer in ett högtryck som ska kunna hålla sig kvar veckan ut.

Lemmy säger: Har det blivit sämre (och mer extremt) väder de senaste åren - eller är det bara inbillning?

Sune Samuelsson säger: Ja, man kan nog tycka att det har blivit mer extremt. Vi har ju haft fler översvämningar än tidigare världen. Fast i Sverige är skillnaderna inte så stora. Väderminnet är i allmänhet ganska kort. Man glömmer lätt att det har varit extremt väder även tidigare i historien.

Sara säger: Det känns som om årstiderna håller på att bli alltmer lika varandra? Är det något ni reflekterat över?

Sune Samuelsson säger: Ja, en utjämning har skett eftersom vintrarna har blivit mildare och medeltemperaturen har höjts. Det kan man konstatera utan överdrift. Detta beror mestadels på växthuseffekten.

hej säger: Det är väl inte bara våra bilavgaser och sånt som påverkar klimatet, jag menar, det har ju varit is här och helt annat klimat förut. Är det inte så att det ändrar sig naturligt!?

Sune Samuelsson säger:Helt rätt. Det finns naturliga svängningar i klimatet som beror på austronomiska förhållanden. Miljöpåverkan är bara en del av sanningen.

Steffo säger: Hur pass träffsäker är egentligen meteorologin?

Sune Samuelsson säger: Väderprognoser är ganska träffsäkra upp till två dygn. Då stämmer de till 80-90 procent, men sen sjuker träffsäkerheten. Efter sju dygn ligger träffsäkerheten bara något över 50 procent.

Jessica säger: Vad är det som påverkar den här dåliga sommaren?

Sune Samuelsson säger: Det är mest tillfälligheter som påverkar. Det beror på hur högtrycken och lågtrycken ligger i förhållande till varandra.

Klas-Inge i Jönköping säger: Här i Småland regnar det alltid. Varför är det så?

Sune Samuelsson säger: Småland är ett stort landskap. I östra Småland regnar det inte alls mycket. Däremot i de västra delarna förstärks ofta molnområden och regnväder pga att väst- och sydvästliga vindar är de vanligaste vindriktningarna.

gussen säger: Hur kan ett lågtryck "fastna" över ett och samma ställe så länge?

Sune Samuelsson säger: Det beror på tillfälligheter. Lågtryck och högtryck balanserar varandra och låser i bland kvar varandra i bestämda lägen. Då kan man få dåligt väder ganska länge. Det är precis samma process som gör att vi ibland får fint väder under en längre tid.

Simon säger: Hur kommer det sig att NI har så mycket fel angående vädret ?!

Sune Samuelsson säger: Det är ytterst svårt att förutspå väder. Det handlar om väldigt komplicerade processer och man behöver världens snabbaste datorer för att över huvud taget kunna göra någon form av godtagbar prognos.

Mackan säger: Hej, är det möjligt att vädret vänder och en högtrycksrygg kommer in och stannar resten av sommaren, eller är det för sent nu? och i så fall ur stor chans är det till detta?

Sune Samuelsson säger: Allt är bara gissningar, men jag tror inte att det är mer än 20 procent chans att resten av sommaren blir fin. Däremot kan en eller ett par veckor blir nog fina.

Steffo säger: Vem väljs attstå och presentera väder i SVT? Är det tvångskommendering eller är det ett hedersuppdrag?

Sune Samuelsson säger: Tvångskommendering är det definitivt inte. De väljer nog representativa personer som kan framföra budskapet på ett bra sätt, men jag vet faktiskt inte så noga. Själv har jag aldrig blivit tillfrågad.

jojjo säger: Är det någon del av Sverige som haft en normal sommar i år?

Sune Samuelsson säger: Ja, det har varit varmare än normalt i norra Norrland. Däremot har även de haft mycket regn.

Tack för mig. Nu hoppas vi på högtryck.

Hälsningar.

Sune Samuelsson

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder