Iskall öl - en het fråga på bolaget

NYHETER

Systemet får inte sälja kylda drycker

1 av 2 | Foto: SVALKANDE PILSNER Den enda ölen man kan köpa kyld i Sverige är folköl. För den som vill ge sig ut på en spontan picknick med starkare varor finns det bara ljumna alternativ.

Svenskarna vill köpa kall öl på Systembolaget.

Men det går inte.

-Vi får inte favorisera vissa varor och eftersom vi inte kan kyla alla, kyler vi inga, säger Åsa Nilsson på Systembolaget.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Kall öl och kylt vin på Systemet är vad svenskarna vill ha.

Chefredaktören för tidskriften Arena, Magnus Linton, konstaterar i en debattartikel att den enda kalla öl man kan köpa i butik i Sverige är folköl.

Får inte favorisera

Om man vill ge sig ut på en spontan picknick med några öl och lite vin får man nöja sig med ljumna varor.

Systembolaget säljer inga kylda drycker och har inga planer på det heller.

- Om vi skulle kyla några öl- och vinsorter skulle det kunna uppfattas som att vi favoriserade dem och det får vi inte, säger Åsa Nilsson.

Aftonbladet ställde upp sin frågebåge på trottoaren utanför Systembolaget på Klarabergsgatan ett stenkast från Stockholms centralstation.

Frågan löd: Vill du kunna köpa kall öl på systemet?

I frågebågen registreras alla de som passerar i ja- eller nej-öppningen elektroniskt under övervakning av en kontrollant.

Majoriteten sa ja

Frågebågen satt uppe i tre timmar och 2 932 personer valde att svara ja. 907 svarade nej.

- Vi har talat om det här tidigare. Det är ju egentligen inte klokt att man inte kan köpa kylt vitt eller mousserande vin på Systembolaget, säger Anders Åsberg på besök från Göteborg.

Men någon snar ändring är inte att vänta.

Bortsett från att Systembolaget inte får favorisera olika märken så får bolaget heller inte uppmuntra till alkoholkonsumtion.

- Vår bedömning är att kyld öl i våra butiker skulle kunna vara just det och det är ytterligare ett skäl till varför vi inte har det, säger Åsa Nilsson.

Kall öl på Systemet är alltså en fråga för landets politiker, som till syvende och sidst får avgöra frågan.

Peter Pettersson