Mördaren kan få socialbidrag

NYHETER

Mijailovics vård kostar 4 000 kronor per dygn

Mijailo Mijailovic kommer att kosta 4 000 kronor per dygn att vårda.

Anna Lindhs mördare har också rätt till socialbidrag.

- Alla patienter som döms till rättspsykiatrisk vård är berättigade till ekonomisk ersättning, säger överläkare Dan Gothefors.

Foto: KOSTAR 4 000 KRONOR PER DAG Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic har rätt till socialbidrag sedan han blivit dömd till rättspsykiatrisk vård.

Den som döms till rättspsykiatrisk vård förlorar inte rätten till sjukpenning - något som sker automatiskt vid fängelsestraff.

För den som inte har sjukpenninggrundande inkomst återstår ett reducerat socialbidrag. Den summan varierar, och från alla ersättningar dras en vårdavgift som patienten betalar, säger Dan Gothefors, överläkare på Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm.

Kan få lön

- Det finns också en möjlighet till lön för den som är aktiv inom terapin, men det är symboliska summor och det handlar mest om en uppmuntran, säger Dan Gothefors.

Rättspsykiatrisk vård kostar cirka 4 000 kronor per dygn. Siffran varierar lite över landet, men oavsett vilken inriktning vården har är det personalkostnaderna som är den stora utgiften.

Budget: 35 miljarder

All rättspsykiatrisk vård drivs och betalas av landstinget.

- Vi skriver avtal med de sjukhus som bedriver rättspsykiatrisk vård. I Stockholm har landstinget en budget på 35 miljarder. Den rättspsykiatriska vården är en liten del, det rör sig om några procent, säger Lars-Bertil Arvidsson, beställardirektör på landstinget i Stockholm.

Får social träning

- Hos oss kostar en vårdplats cirka 3 800 kronor per dygn. I det ingår heldygnsvård med eget rum, måltider, personal dygnet runt. Det finns bilar och personal för resor i samhället och det finns möjlighet att träna sociala färdigheter och till utbildning, säger Dan Gothefors.

Nu har han rätt till socialbidrag

48 platser kostar 90 miljoner

Katrin Krantz