"Vi måste bli tuffare"

Publicerad:
Uppdaterad:

Nye kd-ledaren Göran Hägglund chattade med läsarna

Kristdemokraterna ska bli tuffare och tydligare för att profilera sig i den politiska debatten.

– Det räcker inte med att vara snälla, sa kristdemokraternas nye partiledare Göran Hägglund när han chattade med läsarna.

Här är hela chattet.

Skattebetalare säger: I skuggan av Kungens fortkörning: ska vi verkligen behålla Sveriges största socialbidragstagare - kungen och hans familj? Är det inte dags att lägga de pengarna på vettigare saker? Vad tycker du?

   Göran Hägglund säger: Nej, jag vill behålla kungahuset. Vi behöver nationella symboler som ligger ovanför det partipolitiska trätandet. Men detta ursäktar förstås inte fortkörning...

Keno säger: Tror du på Gud ??

   Göran Hägglund säger: Yes.

Danne säger: Vad kan du tillföra partiet som ledare?

   Göran Hägglund säger: Jag vill förnya partiets sätt att arbeta. Trösklarna till partierna, mitt också, är för höga. Vi behöver också bli ett tuffare parti. Jag tror att vi ses som välmenande och snälla, men det räcker inte för att komma igenom i media. Tuffare och tydligare således. Politiskt behöver vi också visa en bredare bild än vad vi hittills förmått. Bostadspolitik, näringspolitik etc behöver marknadsföras bättre.

hajo säger: hur ser din framtidsvision av kristdemokraterna?

   Göran Hägglund säger: Kristdemokraterna är ett parti med låga trösklar och högt i tak. Vi ska, likt våra motsvarigheter på kontinenten, kunna vara partiet för de många människorna som vill ha frihet men också trygghet.

Erik säger: Hej Göran! Hur ska KD bli ett mer attraktivt parti för unga?

   Göran Hägglund säger: Min erfarenhet säger mig att när vi bara får tillfälle att presentera oss så är intresset mycket stort. Men många tror att kristdemokrati är ngt annat än vad det är. Miljöfrågor, rättvisefrågor och skolfrågor är sådant som brukar väcka intresse.

Emma_24 säger: Hej Göran,

Hur kommer det sig att politiker vill styra våra familjer? Jag menar, att som Mona Sahlin och socialdemokraterna föreslå att föräldraförsäkringen ska kvoteras!

Jag och min sambo måste väl för sjutton själva kunna bestämma hur vi vill disponera vår tid med vår dotter? Vad tycker Du om detta?

   Göran Hägglund säger: Håller med dig. Och det gör också 4 av 5 (s)-väljare. Är nästa steg att de bestämmer vad vi ska ha på bordet?

Anton Crona säger: Hej Göran!

Hur anser du att skildnader mellan det egna partiprogrammet och partigruppernas policys i europaparlamentet (i erat fall EPP-ED) bör hanteras? Till exempel så talar ni om att torsken runt sveriges kust bör försvaras, men i EPP-EDs policys står att läsa att några internationella överenskommelser angående fiskerinäringen ej är behövliga.

   Göran Hägglund säger: Självklart behövs det internationella överenskommelser om vi ska skydda torsken.

Ola säger: Hej Göran!

Är naturligtvis tungt att axla arvet efter Alf Svensson, men jag önskar dig all lycka till. Två frågor: Vad ska du göra för att vända de vikande opinionssiffrorna och betraktar du Kd som ett konservativt parti?

   Göran Hägglund säger: Kristdemokraterna ska vara ett tydligare och tuffare parti. Vi ska göra klart att alla de som tycker som vi hör hemma i kristdemokraterna. Vi ska visa att vi har politik på alla politiska områden. Nej, kristdemokratena är inte ett konservativt parti. Vi är ett kristdemokratiskt parti som är värdeorienterat.

säger: Mia: Var står du i abortfrågan?

   Göran Hägglund säger: På samma sida som partiet. Det behövs förbättringar när det gäller undervisning i sex&samlevnad i skolan, mer utbyggd rådgivning. Men när en oönskad graviditet uppstått är det kvinnan själv, gärna tillsammans med den inblandade mannen, som fattar det avgörande beslutet.

Ungdomspastorn i Bankeryd säger: Hej Göran! Kommer du att på något sätt värna om KD's rötter i frikyrkan och Pingströrelsen?

   Göran Hägglund säger: Kristdemokraterna är ett parti för alla som gillar vår ideologiska grund och vår politik. Och det kan man förstås göra oavsett om man har ett kyrkligt eller frikyrkligt engagemang eller inte. Alla behövs!

säger: Tycker du att man ska minska eller öka försvarets budget?

   Göran Hägglund säger: Jag lutar åt en oförändrad nivå. Också på den nivån (ca 40 miljarder kr) så kommer försvaret att genomgå en kraftig förändring med många nedläggningar av enheter runt om i vårt land. En stor del av resurserna är uppbundna i otidsenliga persolavtal, lokalet och materielbeställning som man inte enkelt kommer ur.

Fotbollstokig säger: Har läst att du håller på Degerfors och brukar slå vad om sportresultat. Törs du sätta en slant på att Degerfors tar steget upp i Superettan denna säsong?

   Göran Hägglund säger: Absolut.500 spänn?

Warp säger: Hej Göran, vad tycker du om att homosexuella ska få adoptera barn?

   Göran Hägglund säger: Jag tar min utgångspunkt i barnen. De som adopteras bör hamna i en miljö som så nära som möjligt liknar vanliga förhållanden. Likaväl som att vi efter en skilsmässa är angelägna om att barnen även efter separationen ska kunna identifiera sig med en mamma och en pappa bör det gälla uppväxten för adoptivbarn.

Danne säger: Det pratas ju väldigt mycket om livvaktsskydd nu för tiden för politikerna. Har du någon livvakt?

   Göran Hägglund säger: Nej.

Sture säger: Hej Göran! Sjukhus läggs ner på löpande band. Vad vill du göra för att förbättra vården?

   Göran Hägglund säger: Det här gör mig orolig. Idag har vi ca 60 stora akutsjukhus i vårt land. Landstingen räknar med att vi ska ner till 30. Jag anser att vi bör göra en paus för eftertanke. Ett sjukhus som läggs ner kommer aldrig att återuppstå. Sparar vi genom att skicka folk många tiotals mil när de är akut sjuka?

Det behövs en bättre organisation och mer resurser.

säger: hej tänker du föra samma politik som Alf Svensson gjorde under sin tid/hajo

   Göran Hägglund säger: Politiken behöver alltid förändras i takt med att världen förändras. Men när det gäller inriktningen så blir det inga tvära kast.

Ingemar säger: Vad vill du göra åt Sveriges sjunkande relativa välstånd? Tror du att det är rimligt med bibehållet skattetryck?

   Göran Hägglund säger: Vi behöver en renässans för företagandet. Det är när ngn idérik människa vågar sig på att starta ett företatg eller utveckla ett företag som nya jobb skapas. Och det är genom nya jobb som skatteintäkterna ökar vilket krävs för att vi ska klara t ex vården. Skattetrycket kan inte i vår internationaliserade värld höjas utan att det får negativa effekter.

Bosse säger: Hej Göran. Vart står kd när det gäller äktenskap för homosexuella ?

   Göran Hägglund säger: Precis som i frågan ovanför tar vi vår utgångspunkt i barnen. Äktenskapet är framförallt till för att värna de svagaste i sammanhanget - barnen.

RG säger: Hej! Vad skall få en tveksam s-väljare att välja kd vid nästa val?

   Göran Hägglund säger: Om du är intresserad av att det finns ngt att fördela, dvs en politik som ger förutsättningar för tillväxt är kristdemokraterna ditt parti. Om du tror att barnfamiljerna bättre kan avgöra hur barnen ska tas omhand än vad Göran Persson är så är vi valet för dig. Om du tycker att vården ska inta en särställning när det gäller fördelningen av samhällets resursser så.... Om du tror att vi inte bara behöver lagar utan också ett samtal om etik, rätt och fel, så hoppas jag att du väljer kristdemokratena!

aftonbladet.se

Publicerad: