Kirunarånare dömd för dråp

Publicerad:
Uppdaterad:

Båda de misstänkta dubbelrånarna i Kiruna har tung kriminell bakgrund. 25-åringen är tidigare dömd för dråp och 31-åringen för grovt rån.

I förrgår häktades de båda männen på sannolika skäl misstänkta för grovt rån.

Männen, som greps i torsdags för dubbelrånet mot två banker i Kiruna tre dagar tidigare, nekade till brotten vid häktningen i Gällivare tingsrätt.

Ströp sin flickvän

Åklagaren Anette Ölmbro vid åklagarkammaren i Luleå begärde att förhandlingarna skulle ske bakom stängda dörrar och att yppandeförbud skulle råda.

25-åringen, som greps i Kiruna i torsdags morse, är enligt NSD tidigare dömd för dråp.

För sex år sedan ströp han sin 17-åriga flickvän under en promenad i Motala. Han erkände och fick åtta års fängelse för dråp, men frigavs villkorligt efter att ha avtjänat halva strafftiden.

Dömd för grovt rån

31-åringen, som greps på ett tåg på Gävle centralstation i torsdags, är tidigare dömd till tre års fängelse för grovt rån. Han har också dömts för bedrägeri och urkundsförfalskning.

Åklagaren har nu två veckor på sig att väcka åtal, men säger att det kan komma att dröja längre.

Hjälmen är bevis

Polisens viktigaste bevis mot männen är hårstrån från en motorcykelhjälm som lämnades kvar på banken, men fortfarande saknar man tillräckligt material.

- Till en fällande dom behövs mer teknisk bevisning och ytterligare iakttagelser från vittnen som knyter de här personerna till rånen. Men det vi har hittills ger gott hopp om att fälla dem, säger Anette Ölmbro.

Anja Sundberg

Publicerad: