Så går utredningen till

Publicerad:
Uppdaterad:

Bevisningen avgör om 35-åringen häktas

Vid lunchtid i dag kunde förhören med den anhållne 35-åringen inledas.

Senast på fredag måste åklagaren begära honom häktad.

Under tiden hålls den mordmisstänkte mannen helt isolerad och bevakas dygnet runt.

Vid lunchtid på onsdagen utsågs advokat Gunnar Falk till offentlig försvarare för 35-åringen. Därmed kan förhören inledas.

- Vid det första förhöret kommer man att delge honom misstanke om brott. Han får då tala om sin inställning. Om han förnekar kommer man att be honom att redogöra för var han var vid den aktuella tidpunkten, säger Lennart Thorin, pensionerad kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen.

Förhören varierar i längd beroende på hur samarbetsvillig mannen är, men normalt sett brukar man hålla på i ungefär en timme i taget.

- Jag tror dock att polisen kommer hålla intensiva förhör med honom i det här läget, säger jämställdhetsombudsman Claes Borgström.

Den misstänkte är skyldig att medverka vid förhören. Han har däremot möjlighet att vägra svara på några frågor.

Förhören bandas

Under förhören kommer enbart den misstänkte, förhörsledaren och den misstänktes försvarsadvokat att delta.

- Förhörsledaren vill vara ensam. Ju fler som befinner sig i rummet ju svårare brukar det vara att få den misstänkte att berätta, säger Thorin.

Vid speciella tillfällen kan även åklagaren sitta med, vilket troligen sker i det här fallet enligt Borgström.

Polisen kommer troligen nöja sig med att spela in förhören på band. Videoinspelningar sker vanligtvis endast när brottet rör barn eller är sexrelaterat.

Tre dygn till häktning

Förundersökningsledaren, överåklagare Agneta Blidberg, har fram till fredag klockan tolv på sig att begära den misstänkte 35-åringen häktad.

Det är domstolen som beslutar om häktning. Helst ska polisen kunna lägga fram bevis som räcker till graden på sannolika skäl misstänkt. Det leder vanligtvis till två veckors häktning.

Räcker bevisen inte till mer än skäligen misstänkt, den lägsta graden av misstanke, kommer 35-åringen troligen inte häktas längre än en vecka.

Vid slutet av varje häktningsperiod kan åklagaren begära förlängd häktningstid.

Teknisk bevisning avgörande

Den tekniska bevisningen i form av bland annat kläder, mordvapen och vittnesmål kommer troligen bli avgörande i det här fallet tror Claes Borgström.

- Om videon är identifierande skulle jag tro att enbart den kan vara tillräcklig för att han häktas på sannolika skäl, säger han.

Under onsdagen har polisen även gjort husrannsakan på flera ställen. Det är inte omöjligt att gärningsmannen lämnat kvar anteckningar om mordet eller foton på personen attentatet var riktat mot, enligt Borgström.

Hålls isolerad

Häktningstiden kommer 35-åringen att tillbringa i en spartanskt möblerad cell på Kronobergshäktet i Stockholm.

Dörren till cellen eller en lucka på dörren är gjord i pansarglas för att häktespersonalen ska kunna bevaka mannen dygnet runt.

- Den högsta bevakningen är sekundbevakning och det är väl troligt att den här mannen sitter under det, säger Lars-Åke Pettersson, chef för Kronobergshäktet.

Den 35-årige misstänkte mördaren får inte att ha någon kontakt med omvärlden under den tid han sitter anhållen. Inte heller ta del av radio, tv eller tidningar.

Åsa Asplid

Publicerad: