GW Persson: "DNA-registret ovanligt korkat"

Publicerad:
Uppdaterad:

Men justitieministern vill inte säga nej till förslaget

1 av 4
SÅGNING Kriminologen Leif GW Persson är kritisk till förslaget om en ny typ av DNA-register.

Aftonbladets läsare vill ha ett heltäckande DNA-register.

Men kriminologen Leif GW Persson rasar mot förslaget - framfört av bland annat förre rikspolischefen Björn Eriksson:

- Ovanligt korkat. Eriksson är ett kriminalpolitiskt stolpskott, säger GW Persson.

I det nuvarande DNA-registret finns bara kriminella personer med. Men nu föreslår Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, och Björn Eriksson, före detta rikspolischef, att det utvidgas till att omfatta hela befolkningen.

Förväntan

En majoritet av Aftonbladets läsare på nätet tycker likadant. Över 70 procent svarar ja på frågan om alla svenskar borde ingå i polisens DNA-register.

Men Leif GW Persson menar att svenskarna har för stora förväntningar på vad ett heltäckande DNA-register skulle innebära.

Svenskarna överdriver

- Jag tror de har överdrivna föreställningar om hur effektivt det är. När det står någon där och knackar på dörren och vill pensla dem i munnen är de kanske inte riktigt lika pigga på att ställa upp, säger han.

Leif GW Persson tycker att förslaget är ovanligt korkat.

- Men jag är inte förvånad för Madeleine Leijonhufvud och Björn Eriksson är ovanligt korkade. De är två riktiga kriminalpolitiska stolpskott. Ett heltäckande register skulle innebära gigantiska kostnader och ge ett ganska litet utfall. Våldsbrottsligheten är koncentrerad till så små grupper i samhället, säger han.

Enklare för polisen

Men justitieminister Thomas Bodström avfärdar inte tanken på ett nationellt register. Redan från nästa år utvidgar regeringen DNA-registret.

Från och med årsskiftet räcker det med en fängelsedom för att bli DNA-registrerad och det blir enklare för polisen att ta prov.

Inga planer

Det finns dock inga planer på att införa ett DNA-register av den typ som Madeleine Leijonhufvud och Björn Eriksson vill ha. Inte ännu i alla fall.

- Jag skulle personligen inte ha något emot att vara DNA-registrerad, och mina barn finns med i PKU-registret. Men det är otroligt viktigt att uppgifterna bara får användas på det sätt som är lagreglerat, säger Thomas Bodström.

Framgångsrik fall där DNA-tekniken har löst brott

Lena Gunnars, Caroline Olsson

Publicerad: